Afbeelding
Foto:

De Molenvliet als eerste school in Nederland voor de vijfde maal 'Eco School'

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Voor de vijfde maal op rij heeft o.b.s. De Molenvliet te Stad aan 't Haringvliet het predicaat Eco School behaald en mocht er de Groene Vlag weer worden gehesen. Daarmee is De Molenvliet de eerste school in Nederland die zich voor de vijfde achtereenvolgende maal Eco School mag noemen. En dat is geen kleinigheid, zo werd vorige week donderdag 23 april duidelijk gemaakt, toen wethouder Frans Tollenaar op De Molenvliet het vijfde Eco School certificaat uitreikte en samen met de leerlingen van het Eco team er de Groene vlag hees, langs de Molendijk. "Dit lukt je alleen maar als je als school heel goed met het milieu bezig bent!"

Door Hans Villerius

Eco-Schools is een planmatige aanpak van duurzaamheid in en om de school en is door het hele onderwijs verweven. Om een 'Groene Vlag' te behalen, moet de school aan bepaalde eisen voldoen. Deze worden getoetst tijdens een audit. Eco-Schools is door de VN erkend en wordt wereldwijd op 45.000 scholen uitgevoerd.

Toilet flushing

De Molenvliet is al een ruim aantal jaren bewust met het milieu en de zorg daarvoor bezig. Niet alleen door afspraken met elkaar na te komen over verlichting die je niet onnodig laat branden, over ramen en deuren die je niet zo maar open laat staan, over het scheiden van afval, de omgeving rond de school netjes houden, e.d., maar in 2006 liet de school ook al zonnepanelen op het dak plaatsen. En enkele jaren later heeft De Molenvliet, samen het Edudelta College te Middelharnis, een systeem ontwikkeld waarbij het regenwater wordt verzameld en gebruikt om de toiletten door te spoelen, het zogenaamde 'Toilet flushing project'.
Dit project is een goed voorbeeld waarbij samenwerking met het Edudelta College als VMBO-school en met sponsoring door Deltawind en Shell resulteerde in een innovatief duurzaam eco-systeem, waardoor heel wat minder drinkwater wordt verspild. In Nederland wordt immers maar liefst 36 procent van het drinkwater door het toilet gespoeld…
Het Toilet flushing project heeft in 2012 meegedaan aan de 'InstalAward', een tweejaarlijkse landelijke wedstrijd voor VMBO-scholen met het meest innovatieve onderwijsproject in de elektro-, installatietechniek en instalektro, en won daarin de derde prijs. Op korte termijn zal een windmolen op het dak van de school worden geplaatst om ook de accu die het Toilet flushing systeem nu nog van energie voorziet overbodig te maken.
Een prachtig Eco-project, dat De Molenvliet natuurlijk allereerst doet voor een beter milieu, maar ook bedoelt als voorbeeld voor andere scholen, zodat die hier ook mee aan de slag gaan.

Het goede voorbeeld

Wethouder Tollenaar complimenteerde de school vanwege haar grote inzet voor het milieu. "Dit is geweldig voor Stad, waarbij jullie innovatie en duurzaamheid samen laten gaan. De gemeente ziet dit ook graag. Er moet nog heel veel gebeuren op dit gebied, maar jullie geven hier het goede voorbeeld!"
Met plezier overhandigde de wethouder dan ook het Eco School certificaat en bijbehorend bordje voor de muur aan schooldirecteur Wilma van der Heiden, plus een setje voorleesboeken namens Stedin. En namens Deltawind deed Stadtenaar Herman Maas De Molenvliet een cheque ter waarde van € 500 cadeau, te besteden aan ecologische doeleinden op school.

Voor de vijfde maal het Eco School certificaat en de Groene vlag voor o.b.s. De Molenvliet.