Koningsdag en vrijheidsfeest op de Eben-Haëzerschool. Foto's: Hans Villerius
Koningsdag en vrijheidsfeest op de Eben-Haëzerschool. Foto's: Hans Villerius

Eben Haëzerschool viert Koningsdag en vrijheidsfeest tegelijk

GOEDEREEDE HAVENHOOFD – Op de Eben-Haëzerschool te Goedereede Havenhoofd leek het vorige week vrijdag al wel én Koningsdag én Bevrijdingsdag. Evenals op de meeste basisscholen in het land werd deze dag ook hier het Koningsontbijt gegeten, iets na half negen, en barsten daarna de Koningsspelen los. Maar er werd ook stilgestaan bij het grote goed dat wij in ons land na de Tweede Wereldoorlog al weer 70 jaar lang in vrijheid leven.

Door Hans Villerius

In de centrale ruimte in de school waren alle kinderen vrijdagmorgen bijeen. En het leek wel één oranje wolk, zo veel kinderen hadden iets oranjekleurigs aan. En rood-wit-blauwe vlaggetjes op hun wangen.
Voordat de kinderen naar buiten gingen voor de Koningsspelen, werd binnen niet alleen gegeten, maar ook gezongen. Natuurlijk het Wilhelmus, waarbij een enkele jongen tijdens het zingen zelfs z'n rechterhand op de borst hield, maar ook het Goereese Volkslied klonk door het schoolgebouw. Dit alles muzikaal begeleid door een zestal koperblazers van de Goereese Koninklijke Fanfare Apollo. En na het eten was het buiten natuurlijk ook zingen en springen rond het Koningslied.

Vrijheid

Maar zoals gezegd, het ging deze morgen niet alleen om Koningsdag, maar ook 70 jaar vrijheid stond centraal. Dat begin vorige week maandagmiddag al. Alle leerlingen, ruim 140, werden in twee groepjes verdeeld. In tweetallen werkten de kinderen samen aan een papieren vrijheidsvlam. En 'oud' en jong hielp elkaar daarbij. Na eerst met elkaar na te hebben gedacht over wat vrijheid betekent en wat de kinderen zelf zouden kunnen bijdragen aan vrede en vrijheid, versierden de kinderen hun eigen vrijheidsvlam met tekeningen en teksten over vrijheid. Daarna werden van alle tweetallen de papieren vlammen op een reusachtige vredesduif geplakt, waardoor een uit 70 vlammen bestaande vredesfakkel ontstond. En ter afsluiting werden aan het eind van de week, tijdens het Koningsontbijt, mocht één van de leerlingen één echte 'fakkel' aansteken in de centrale ruimte, samen met juf Koopman. Op deze manier, passend bij hun leeftijd, werd op de Eben-Haëzerschool inhoud gegeven aan wat vrijheid betekent en houden de kinderen op symbolische wijze samen er het vuur van de vrijheid brandende.