Celstraffen voor vuurwerkbrand nieuwjaarsnacht

HERKINGEN - Voor het veroorzaken van een brand in nieuwjaarsnacht in Herkingen is een 56-jarige man uit Oud-Beijerland veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf. Een 34-jarige Herkingse man die inmiddels in Duitsland woont, kreeg zeven maanden celstraf.

Het ging in de nieuwjaarsnacht van 2013/2014 om een wraakactie tegen een Herkinger met wie de 34-jarige verdachte ruzie had. Bij de woning van de man aan de Krammerstraat werd in het holst van de nacht brandend vuurwerk door de brievenbus gegooid. Er ontstond een flinke brand achter de voordeur. De slapende bewoners werden wakker van het rookalarm en zij moesten zich via het slaapkamerraam en een plat dak in veiligheid brengen. "Als het rookalarm niet was afgegaan, zouden er doden hebben kunnen vallen", concludeert de rechtbank.
De 56-jarige man uit Oud-Beijerland is vrijgesproken van directe betrokkenheid, maar hij heeft toch de straf gekregen die het openbaar ministerie had geƫist: tien maanden cel en nog eens zes maanden voorwaardelijk. Deze straf is opgelegd voor het uitlokken tot brandstichting. De man had zwaar vuurwerk aan zijn zoon gegeven en ook de tip gegeven om dat door de brievenbus van de Herkinger te gooien. De 22-jarige zoon moet nog voor de rechtbank verschijnen. Hij wordt gezien als degene die het brandende vuurwerk in de brievenbus heeft gedaan.
De 34-jarige verdachte is ook vrijgesproken van feitelijke brandstichting, maar hij heeft wel zeven maanden cel gekregen voor medeplichtigheid. Ook hij heeft daarbij een voorwaardelijke straf gekregen, drie maanden. De voorwaardelijke straffen worden opgelegd als de twee veroordeelden binnen twee jaar opnieuw met justitie in aanraking komen.
(Persbureau Cerberus)