De eerste paalslag voor bouwproject 'Zomerland' aan de Molenkade. Foto: Hans Villerius
De eerste paalslag voor bouwproject 'Zomerland' aan de Molenkade. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Bouw project 'Zomerland' van start

STELLENDAM – Een mooi moment was het voor de toekomstige bewoners van bouwproject 'Zomerland', toen op de kop van de Molenkade maandagmiddag 13 april de 'eerste' heipaal werd geslagen voor hun in totaal veertien woningen. Bouwbedrijf en vastgoedontwikkelaar De Langen & van den Berg uit Bergambacht hadden de kopers uitgenodigd bij deze symbolische handeling aanwezig te zijn. Directeur Tomas van den Berg van genoemd bedrijf zei dat hij gedurende het héle bouwproces de aanstaande bewoners bij de bouwontwikkelingen zal blijven betrekken. "Wij zullen u te allen tijde van dienst zijn en ook vandaag zijn wij er hier voor u."

Door Hans Villerius

Waar in de regel over een eerste paalslag wordt gesproken, blijkt dit in werkelijkheid meestal niet om het slaan van de allereerste heipaal te gaan, daar die dan doorgaans al in de grond zit. Een symbolische paalslag is het echter wel, een belangrijk moment in het bouwproces en waard om gemarkeerd te worden. En waar het ook in Stellendam niet de allereerste heipaal was die maandagmiddag geslagen werd, de tweede was het wel van de in totaal 110 palen.
Ze zullen de fundering dragen van het woningbouwproject dat verrijst op de plaats waar voorheen een autogaragebedrijf gevestigd was en dat er al geruime tijd verwaarloosd bij stond. De buurtbewoners zijn blij dat dit pand verdwenen is en dat deze locatie verrijkt zal worden met fraaie woningen, waarvoor een bij de omgeving passend ontwerp is gemaakt, zo gaf Van den Berg maandagmiddag aan. Dat de te bouwen woningen in een behoefte voorzien blijkt wel uit het feit ze allemaal in één keer, tijdens één verkoopdag, verkocht werden.
Wel heeft het een aantal jaren geduurd voordat met de bouw gestart kon worden. Al in de tijd dat de gemeente Goedereede nog bestond, lagen er plannen om op deze locatie nieuw te gaan bouwen. Eerst was een andere projectontwikkelaar hiermee bezig, maar die trok zich terug. Pas daarna verscheen De Langen & van den Berg ten tonele aan de Molenkade. Door de economische crisis echter raakte de woningmarkt op slot, terwijl ook vervuilde grond ter plaatse gesaneerd moest worden, evenals asbest, wat eveneens voor vertraging zorgde. Niettemin is nu de bouw in gang gezet en zal er in een continu proces aan worden doorgewerkt, zo gaf Van den Berg aan. Naar verwachting zullen de woningen dit jaar nog worden opgeleverd en zullen eind van het jaar de bewoners hun sleutels krijgen overhandigd.
Voor het verrichten van de eerste paalslag was wethouder Piet Koningswoud uitgenodigd, die – vergezeld door wethouder Frans Tollenaar – dit werk tot een goed einde bracht. Niemand kon toen vermoeden dat dit de laatste officiële handeling was die wethouder Koningswoud zou verrichten. De volgende dag overleed hij op het alleronverwachts.