In 2011 trok Vlaggetjesdag veel bezoekers. Archieffoto: Eilanden-Nieuws.
In 2011 trok Vlaggetjesdag veel bezoekers. Archieffoto: Eilanden-Nieuws. Foto: Adri van der Laan

Veel attracties tijdens Vlaggetjesdag in juli

Vervolg van voorpagina

Comité

Voor wat het onderdeel Vlaggetjesdag Stellendam 2015 betreft is er een uitvoeringscomité gevormd waarin de drie centraal dragende organisaties zijn vertegenwoordigd. Het bestaat uit Kees Sinke (voorzitter), Johan Baaij en Teun van Dam (Vissersvereniging Zuidwest), namens UFA directeur (en in het comité vice-voorzitter) Johan van Nieuwenhuijzen, samen met Yvet Lupgens en Ingrid Janisch, en namens de gemeente Goeree-Overflakkee wethouder Arend-Jan van der Vlugt en de medewerkers Heleen Vlietland en Willem van Sighem. Daarnaast wordt door talrijke instanties en personen ondersteunende medewerking verleend.

Vlootschouw

Onder voorbehoud - en met kans dat tussentijds nog wijzigingen optreden - ligt het programma voor de Dag van de Visserij/Vlaggetjesdag Stellendam 2015 in grote lijnen al in een raamwerk. Topper is natuurlijk in de middaguren de vlootschouw op het Haringvliet. Rond de 30 schepen zullen aan dit festijn deelnemen, vertrekkend vanuit de binnenhaven.

Vlaggenschip

Vlaggenschip is de GO 37 van Jan en Bram Tanis. Zoals de laatste keren gebruikelijk is, wordt aan belangstellenden de mogelijkheid geboden op schepen mee te varen. Aan boord krijgt men dan een goede indruk van hetgeen er allemaal op een vissersschip gebeurt. De schouw is een moment om te koesteren. Want nagenoeg alle schepen van de Goereese vloot die op de boeg GO, OD of SL voeren zijn dan in de Stellendamse haven present. Aangevuld met een aantal mosselvissers. Henk Redert (Visserijschool) is op dit spraakmakende onderdeel de coördinator.

Symposium

In de Visafslag-hallen wordt in de ochtenduren voor genodigden - onder verantwoordelijkheid van het Visbureau/Nederlandse Vissersbond en Visned - een mini-symposium gehouden. Staatssecretaris mevrouw Sharon Dijksma, hoogleraar duurzaamheid aan de Universiteit van Wageningen mevrouw Louise Fresco en de bekende advocaat Willem Anker zijn voor het symposium uitgenodigd. De organisatie wacht vol vertrouwen hun bevestigende komst af. Voor wat betreft de twee laatstgenoemde inleiders wordt een insteek verwacht die naast accenten op voedselveiligheid en duurzaamheid in feite een inspirerende uitnodiging biedt aan de visserijsector om bij het gezamenlijk realiseren van het doel (een mooi visproduct aan wal te brengen) daarbij in de spiegel durft te kijken. Dit in de vorm van een metafoor voor de visserij.

Schip van de toekomst

Een andere attractie wordt de komst van een prototype van "Het schip van de toekomst". Het is nu zo goed als zeker dat dit vaartuig naar Stellendam komt, vertelt Kees Sinke. Dit vaartuig wordt met support van het Ministerie ontwikkeld. Lokale Stellendamse bedrijven zijn ook hierbij direct betrokken. Het casco van de boot is in Rotterdam gemaakt en wordt nu in Urk afgebouwd. Het biedt belangstellenden de mogelijkheid zich te verdiepen in de technische knowhow die in de nabije en wellicht iets verdere toekomst ingezet kan worden. Een inspirerend innovatietraject.

Variatie

Het is de moeite waard om 11 juli alvast in de agenda te zetten. In Stellendam - zowel de binnen- als de buitenhaven worden in het evenement betrokken - is van alles te zien, te beleven en te doen. Het product schol wordt centraal gepresenteerd. Er komt een 'Proef de vis' plein met stands. Paling en andere vissoorten roken, Stellendamse garnalen pellen, mosselen/schelpdieren eten. Teveel om op te noemen. Wellicht kleine workshops en informatie wat je met zeewier kan doen. De Goereese vis mag dan in het middelpunt staan, er wordt door de sector deze dag ook over deze grenzen heen gekeken.

Uithangbord

"Vlaggetjesdag is ons uithangbord", zeggen de comitéleden. Het is fantastisch dat de sector zich gesteund weet door de twee meest innoverende visserijwerven in Europa - Padmos Stellendam bv en Maaskant Shipyards (Damen-groep) - die samen met grote technische bedrijven als Electro Westhoeve en Van Wijk installaties & constructie betrokken zijn bij de transitie, de omschakeling van de visserij van boomkor naar pulsvisserij, flyshoot en twinrig. En dat willen deze bedrijven graag ook laten zien op het 'Plein van de toekomst'. Het is een dagvullend programma. Een kijkje in de Visserijschool bij de simulator, info over het Innovatiecentrum, slenteren over de braderie. Er klinken vrolijk passende liederen van het Shantykoor en voor de kinderen zijn er attracties zoals een draaimolen. En natuurlijk kun je vis eten en vis kopen. In de stand of aan de haringkar. "Deze dag mag je niet missen", zeggen Kees, Yvet en Ingrid. En vergeten zal ook niemand het. Want in de komende periode barst een grote publiciteitscampagne los. Dankzij hoofdsponsor Rabobank Het Haringvliet, talrijke subsponsors en lijfelijke inzet van rond 250 personen die het spektakel op de kaart te zetten.

Bereikbaarheid

"De laatste vlaggetjesdag in Stellendam was in 2011. Een succesvol gebeuren dat toen meer dan 30.000 belangstellenden trok. Nu dus op 11 juli 2015, de eerste zaterdag bij het begin van de zomervakanties in midden-Nederland en in de voor ons land belangrijkste Duitse deelstaten, wordt zeker ook een grote toestroom van toeristen en recreanten en uiteraard onze eigen eilanders verwacht. Er komen ruime parkeergelegenheden aan de Meester Snijderweg, bij de Expo en de Haringvlietsluizen. Daarnaast, dichtbij de manifestatie, goede faciliteiten voor fietsers.

En is er dan helemaal geen intern (dus besloten) feestje voor alle direct betrokkenen in de visserij? "Ja wel. Op de vrijdagavond voorafgaand aan Vlaggetjesdag is er een barbecue in de Visafslag. Maar dat is echt een eigen feestje voor de werkers in de visserijsector. United Fish Auctions is gastheer".