De regenten van Sociëteit Rethorica vertrekken van De Doele naar de dorpskerk. Foto: Jaap Peeman
De regenten van Sociëteit Rethorica vertrekken van De Doele naar de dorpskerk. Foto: Jaap Peeman Foto: Jaap Peeman

Rethorica viert 500-jarig bestaan

SOMMELSDIJK – Een bomvolle kerk. Dat deed voormalig predikant Jaap Smit uiteraard goed. De huidige Commissaris van de Koning in Zuid-Holland was zaterdag 11 april in de dorpskerk te Sommelsdijk om het 500-jarig bestaan van Sociëteit Rethorica te vieren. Samen met heel veel anderen, onder wie ook waarnemend burgemeester Lokker én burgemeester Grootenboer. De officiële opening van het jubileumjaar, die in de kerk op het programma stond, was een cachetvolle bijeenkomst met veel mooie retorische en muzikale ingrediënten.

Nadat de bomvolle kerk het kleurrijke gezelschap – aangekondigd als "de regenten van de Sociëteit Rethorica en hun eregasten" – had zien binnenkomen, ontvouwde zich een programma met vier sprekers, enkele wonderschone optredens van het koor Fiori Musicali en een orgelconcert van Henk Verhoef. De in Sommelsdijk geboren organist, thans organist van de Nieuwe Kerk en de Oosterkerk in Amsterdam, speelde composities van de eveneens in Sommelsdijk geboren componist Jan Robbers (1753-1830).

Trots

Hein Mijs, Prinsche van Sociëteit Rethorica, vertelde over de geschiedenis van de jarige sociëteit en trok daarbij lange lijnen naar de huidige tijd. Zo had hij het over de landsjuwelen in de zestiende eeuw, wedstrijden tussen rederijkerskamers. De inhoud van de bijdrage van Sociëteit Rethorica daaraan is niet meer te achterhalen, maar er zal, aldus Mijs, ongetwijfeld trots in hebben doorgeklonken. Trots op Sommelsdijk (TOS), als verre voorloper van Trots op Flakkee (TOF), een zeer recent initiatief. In de samenwerking van Voorne, Putten en Zeeland in één ringpolder (Duivewaard, Middelharnis en Sommelsdijk) zag hij een voorbode van de gemeentelijke eenwording op Goeree-Overflakkee per 1 januari 2013.

De rijke geschiedenis van honderd lustra is samen te vatten in drie woorden, in chronologische volgorde: rederijkerskamer, schutterij en herensociëteit. "Centraal in Sommelsdijk", voegde de Prinsche daaraan toe.

Lees verder op pagina 6.