De wethouder en de prijswinnaars voor de ingang van het gemeentehuis. Foto: Hans Villerius
De wethouder en de prijswinnaars voor de ingang van het gemeentehuis. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Prijsuitreiking Glas in 't bakkie

MIDDELHARNIS – Onlangs, op 13 februari jl., startte de gemeente Goeree-Overflakkee de campagne 'Glas in 't Bakkie!'. Die bedoelt er aandacht voor te vragen dat inwoners meer glasafval van het overige afval scheiden en in de glasbak dumpen. Naar aanleiding van deze campagne schreef de gemeente een prijsvraag uit waarbij gevraagd werd: 'Wat voor glasscheider ben jij?'. De drie leukste reacties zouden worden beloond met een prijzenpakket en deze werden vorige week donderdag 9 april door wethouder Piet Koningswoud in het gemeentehuis uitgereikt.

Door Hans Villerius

Bij de prijsvraag werden inwoners uitgedaagd om een originele foto of bericht op Facebook of Twitter van de gemeente Goeree-Overflakkee te plaatsen of via de mail in te sturen, waaruit blijkt welk soort glasscheider de inzender is. Van 10 tot en met 23 maart jl. kon worden gereageerd, waarna drie winnaars zouden worden geselecteerd die alle drie dezelfde prijs zouden krijgen: een pakket, bestaande uit een speciale glastas gevuld met allerlei lekkernijen, een Flakkees pakket, een dopper (waterfles om uit te drinken) en een fraaie bos bloemen.
Twee prijswinnaars hadden een foto ingestuurd. Het waren Angelique Herrebrugh en Elsa Ras die hiermee een prijs in de wacht sleepten. Eerstgenoemde met een foto van haar zoontje die gereed zit om vanuit zijn kinderwagen een lege appelmoespot in de glasbak te laten verdwijnen. De tweede had een foto ingestuurd waarop ze laat zien dat ze alle glazen potjes eerst netjes afwast voordat ze ermee naar de glasbak gaat. En dat doet ze heel dikwijls, zodra ze glasafval heeft, want het is maar een paar stappen tussen haar woning en de glasbak. Janette Kleinepier-Grinwis ten slotte had op Facebook de melding achtergelaten 'Ik ben een – wanneer ik eraan denk – glaswegbrenger' en won daar eveneens een prijs mee. Alle drie mochten ze hun prijzenpakket in ontvangst nemen uit handen van milieuwethouder Koningswoud.
"In Nederland wordt jaarlijks 350 miljoen kilo glas ingezameld, dat is bijna 22 kilo per persoon", zo gaf de wethouder bij die gelegenheid aan. "Toch zit er nog ruim 100 miljoen kilo glas in het restafval. Dit wordt verbrand in plaats van opnieuw gebruikt. De landelijke campagne 'Glas in 't bakkie' heeft daarom als doel het scheiden van glazen verpakkingen bij iedereen onder de aandacht te brengen. Glas kan namelijk op een makkelijke manier voor 100% gerecycled worden en mag voortaan zelfs met restjes erin en met deksels erop in de glasbak worden gedaan. Door slim om te gaan met (glas)afval zorgen we met elkaar dat grondstoffen weer opnieuw worden gebruikt, waardoor deze op onze aarde minder snel uitgeput raken", aldus Koningswoud.