De Urker MANS Formatie. Foto: p.r.
De Urker MANS Formatie. Foto: p.r. Foto: PR

Lenteconcert met DVD-opnamen in Dirksland

DIRKSLAND – In de historische Hervormde Kerk te Dirksland, die dit jaar 600 jaar bestaat, treedt zaterdagmiddag 9 mei de Urker MANS Formatie op: een groep van twaalf zangers onder leiding van Martin Mans, de internationaal bekende organist en dirigent, van Flakkeese komaf. Tijdens het concert worden beeld- en geluidopnamen gemaakt voor de DVD 'Geloof, hoop en liefde', die een mix zal bevatten van live-opnamen van eerdere concerten van de Urker MANS Formatie, van exclusieve beelden van het leven 'op Urk' én waar ook opnamen van het komende concert in Dirksland een plaats in zullen krijgen. Voor liefhebbers van Urker zang in het algemeen – gepassioneerd, vol overgave en doorleefd – van de Urker MANS Formatie in het bijzonder én voor degenen die graag eens een DVD-opname meemaken, met de kans zelf ook in beeld te komen, is dit concert vast reden om de datum in de agenda te zetten. Voor lezers van Eilanden-Nieuws is er zelfs een kortingsactie aan verbonden.

Door Hans Villerius

De Urker Mans Formatie werd in 2011 opgericht en heeft een eigen stijl die geworteld is in de rijke Urker zangtraditie, waarvoor de Zuiderzee altijd een bron van inspiratie is geweest. De meeste zangers zingen van jongs af aan onder professionele leiding, een aantal is zelfs beroepszanger. Dat alle zangers van de Urker MANS Formatie een solo rol kunnen vervullen zegt iets over hun goedgevormde stemmen en de liefde voor het zingen. Bovendien treden enkele leden ook instrumentaal op, op een taragot en een altviool, en dat geeft het muzikale optreden een dimensie extra.
Het repertoire bestaat uit geestelijke liederen, spirituals en klassiek en populair repertoire. 'De Storm', 'O woeste zee' en 'Scheepke onder Jezus' hoede' zijn bij uitstek liederen die de gevoelens van de vissers vertolken. Naast geestelijke liederen staan ook klassieke werken op het repertoire, zoals 'Sanctus' van Gounod, 'Going home' en 'Halleluja' van Händel, terwijl spirituals en populair repertoire eveneens met stijl en elegantie worden gezongen. Dirigent Martin Mans voegt de stemmen samen en zet een gestroomlijnd programma neer.

DVD-productie

Het repertoire van de Urker MANS Formatie ligt vast op vier CD's en de komende DVD-productie vormt daar een vervolg op. Martin Mans vertelt er zelf over.

"Een CD beluisteren is natuurlijk prachtig, maar als je een koor daarbij ook zíet zingen is dat nóg mooier. Maar we wilden nog een stapje verder gaan en van de hele productie een soort film of documentaire maken, die tussen de gezongen liederen door een treffend beeld geeft van het leven van een visserman op Urk. Daarvoor maken we opnamen op Urk zelf, maar ook in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, dat hiervoor een prachtig decor vormt. Zo werken we aan een productie die echt iets bijzonders wordt: een mix van unieke Urker zang op professioneel niveau én een exclusief beeldverhaal van het leven op Urk", vertelt Martin enthousiast.

Professioneel

Op dat professionele niveau gaat hij nader in. "De Urker MANS Formatie is een groep van twaalf zangers, met drie stemmen per partij. Elke partij heeft een professionele zanger, de anderen zingen op semiprofessioneel niveau. Dat maakt dat je als dirigent een heel andere rol vervult dan wanneer je bijvoorbeeld voor een groot mannenkoor staat. Daarin ben jij degene die de muzikale scepter zwaait. Maar hier doe je 't samen, want je hebt met twaalf muzikale visies te maken. Daardoor leer je erg veel van elkaar en het maakt 't ontzettend boeiend om te doen. Natuurlijk blijf je als dirigent wel degene die van die twaalf visies één muzikale eenheid smeedt, maar toch doen we 't zo een heel eind samen, mét elkaar."
Tot welk resultaat dat leidt, valt te beluisteren tijdens het concert in Dirksland. De Urker zangers treden steeds op in traditionele klederdracht, dus ook hier, zodat er niet alleen veel karakteristieks te horen maar ook te zien valt. "Bovendien", zegt Martin: "wie dan in de kerkbank zit, kan straks op de DVD te zien zijn! Een unieke kans om erbij te zijn!"
Voor Mans zelf heeft het geven van een uitvoering in Dirksland altijd iets speciaals. In Melissant geboren en in Dirksland opgegroeid geeft aankomst op het eiland hem onmiskenbaar een gevoel van 'thuiskomen'. Zeker nu hij sinds enige tijd organist is in de Hervormde Kerk te Dirksland, dezelfde kerk dus als waar hij met zijn Urker zangers op 9 mei het concert met DVD-opnamen hoopt te geven.

Toegangskaarten

Het concert begint om 15.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 17,50. Lezers van het Eilanden-Nieuws krijgen een korting van € 5 en betalen € 12,50 voor een kaart (max. twee kaarten per persoon). Zie ook de korting bon elders in deze krant. Voor kinderen t/m 11 jaar geldt sowieso een extra lage toegangsprijs van € 5. Toegangskaarten kunnen nu al worden gereserveerd, via www.martinmans.nl of op de reserveerlijn: 06 25391903. Indien nog voorradig kunnen kaarten ook worden gekocht bij de ingang van de kerk, voor aanvang van het concert.

Afbeelding