Klaasje Wolfert (l.) en Andrea Tiggelman: 'We zouden het niet graag meer willen missen'.
Klaasje Wolfert (l.) en Andrea Tiggelman: 'We zouden het niet graag meer willen missen'. Foto: Hans Villerius

Diaconaal gastenhuis 'de Oase' bestaat twee jaar

OUDDORP – Hoewel iedere gast in diaconaal gastenhuis 'de Oase' in Ouddorp zijn of haar eigen innerlijke last draagt, en die valt soms echt niet mee, is de sfeer rustig en gemoedelijk als je er de woonkamer binnenstapt. De gasten verblijven tijdelijk in 'de Oase' om wat op adem te komen en handvatten te krijgen aangereikt, zodat ze daarna uitgerust en toegerust weer terug kunnen keren het eigen leven in. Het gastenhuis, dat bijna twee jaar geleden werd geopend, blijkt in de praktijk duidelijk in een behoefte te voorzien. In 2014 ontving de Oase zestig gasten voor een verblijf van een aantal weken. Naast de professionele psychosociale en pastorale begeleiding die de gasten krijgen, vervullen vrijwilligers een belangrijke rol bij de dagelijkse gang van zaken in 'de Oase'. Bij het tweejarig bestaan vertellen twee van hen graag meer over het inhoudsvolle van het vrijwilligerswerk dat ze hier verrichten.

Door Hans Villerius

Het zijn Klaasje Wolfert en Andrea Tiggelman, die al geruime tijd in 'de Oase' als vrijwilliger actief zijn. De één vanaf het eerste uur en de ander vanaf een paar maanden later. Op de vraag wat het voor hen betekent om juist op deze plek vrijwilligerswerk te doen, lijkt enerzijds een duidelijk antwoord niet echt makkelijk te geven. Anderzijds geeft de bewoording waarmee geprobeerd wordt er toch iets over te zeggen misschien juist het meest treffende antwoord dat gegeven kan worden. "Je kan 't niet echt goed zeggen, maar alleen maar voelen wat 't betekent om hier vrijwilliger te mogen zijn. Om 't écht te weten moet je dit mooie werk eerst zelf hebben gedaan. Dan ga je vanzelf overstag. We zouden het niet graag meer willen missen. Het verrijkt je leven."

Gastvrouw

Klaasje is gastvrouw in 'de Oase'. Een vrijwilligersfunctie waarbij het omgaan met de gasten een centrale plek inneemt. "Je bent voor hen het aanspreekpunt op allerlei terrein. Toch hoef je er niets speciaals voor te kennen of te doen. Alleen er voor ze zijn en naar ze luisteren, aandacht en meeleven hebben. Als je die affiniteit hebt, ontstaat er een wisselwerking tussen de gasten en jou en ondervind je wat 't betekent om een klein schakeltje te zijn in het leven van de ander om hem of haar verder op weg te helpen. De ene keer gebeurt dat door middel van een praatje, hetzij in de fraaie grote tuin rond 'de Oase', hetzij tijdens een wandeling die je gaat maken. De andere keer bak ik krûûkplaetjes met ze. Dat is knus en dan ruikt het zo lekker! Een volgende keer doe je een spelletje, of eenvoudigweg een kop koffie. Het is voor gasten soms echt een (her)ontdekking om te ervaren dat je van gezellig aan 'n kopje koffie zitten kunt ontspannen en genieten…"
De gastvrouw is eigenlijk het visitekaartje van 'de Oase' en tevens een soort spin in het web. Want ze neemt ook de telefoon op, neemt bestellingen in ontvangst die worden afgeleverd en ze heeft een signalerende functie richting de professionals die de gasten begeleiden en waarop de vrijwilliger ook direct terug kan vallen zodra dat nodig is.
Waar Klaasje één keer in de week 's avonds als vrijwilliger in 'de Oase' actief is, is Andrea dat elke vrijdag. Zij zorgt ervoor dat het gastenhuis schoon en netjes blijft. Een soort interieurverzorgster dus. Maar ook is ze eenmaal in de zes weken op zaterdag als gastvrouw actief. En ook zij ervaart het zoals Klaasje 't zojuist verwoordde. Andrea illustreert het aan de hand van wat één van de gasten haar toevertrouwde toen diens herstelperiode in 'de Oase' erop zat en die weer terugkeerde naar huis. "Jullie zijn zo bijzonder voor ons. We voelen dat jullie gebed voor ons hebben. Maar weet dat wij ook gebed voor jullie hebben."

Vrijwilligers welkom

'De Oase' kan nog steeds heel wat vrijwilligers gebruiken, zowel voor het huishoudelijk werk als voor de functie van gastheer/vrouw. Wie interesse heeft of meer hierover wil weten, kan contact opnemen met de vrijwilligerscoördinator: e-mail vrijwilligers@diaconaalgastenhuisdeoase.nl, tel. 085 4898886. Zie ook www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl.

Oasefair

Daarnaast zijn het Klaasje en Andrea die samen het initiatief hebben opgepakt om ten bate van 'de Oase' een verkoping te houden. Nu de plannen eenmaal zijn uitgewerkt is echter wel duidelijk dat het om veel meer dan een verkoping gaat en het een heuse fair is die gehouden zal worden en die op zaterdag 18 april a.s. onder de naam 'Oasefair' zal plaatsvinden op het terrein van Kwekerij Klepper, Oudelandseweg 27 te Ouddorp. Van 9.30 tot 16.00 uur is groot en klein, oud en jong hier welkom voor een gezellig daagje uit. In circa 25 kramen is er van alles te vinden, met voor elk wat wils. Van een rommelmarkt tot verkoop van tuinplanten en geraniums, van fotokaarten tot schoonmaakspullen, van groenten en fruit tot bakproducten en kaas, van dames- en herenkleding tot hoeden en sieraden en van boeken (ook tweedehands) tot woondecoratie en houtbewerking. Daarnaast is er een gezellige koffiehoek en kunnen er bolussen, hamburgers, patat of vis worden gegeten. En kinderen kunnen er leuke knutselwerkjes doen, een ritje met paard en wagen maken, zich uitleven op een springkussen of genieten van een suikerspin of ander snoepgoed. Uiteraard is de toegang gratis.