Veerle Baars.
Veerle Baars. Foto: pr

Grenzen verleggen met School at Sea!

DIRKSLAND - "School at Sea is mijn droom!" De vijftienjarige Veerle Baars uit Dirksland steekt enthousiast van wal over de reis die haar op dit moment stevig in de greep heeft: samen met 33 andere gemotiveerde middelbare scholieren op een tallship, een groot zeewaardig zeilschip, naar de Caraïben.

Door Jolanda Driesse-Bosland

De organiserende stichting, de in Amsterdam gevestigde School at Sea, biedt sinds 2010 een talentontwikkelingsproject voor 4 HAVO/VWO leerlingen uit heel Nederland. De zeereis van Veerle en de mede-opvarenden van het tallship Regina Maris staat gepland voor oktober 2015 en is bedoeld als een leerzame en verrijkende ervaring voor middelbare scholieren die hun 'zelfstandigheid, creativiteit, doorzettingsvermogen en leiderschap' verder willen ontwikkelen.

Andere culturen

Van jongs af aan is Veerle geïnteresseerd in andere culturen en houdt ze van een sportieve uitdaging. De leerlinge van 3TTO Gymnasium Penta College Jacob van Liesveld scholengemeenschap in Hellevoetsluis wil graag nog een stapje verder gaan in het verleggen van grenzen. Veerle: "Ik wil graag mijn horizon verbreden en grenzen verleggen en ben daarnaast erg geïnteresseerd in andere culturen." De reis die ze in 2011 met haar ouders naar Kenia en Tanzania maakte, wakkerde deze interesse verder aan.
Meedoen met School at Sea vraagt een goede voorbereiding: "Voor je wordt toegelaten moet je deelnemen aan een selectieweekend. Dan wordt gekeken naar je motivatie en conditie en of je goed kunt samenwerken in een groep. Je moet jezelf laten horen maar ook anderen de ruimte kunnen en willen geven."
Veerle kreeg van haar docenten een aanbevelingsbrief mee en maakte een powerpoint presentatie waarin ze haar motivatie om deel te nemen uiteen zet. "Ik ben ondernemend en leergierig en ik ga graag het avontuur aan. Het Jacob van Liesveldt heeft mij veel te bieden maar ik wil nóg een stapje verder!"

Sas

Over de Atlantische oceaan vaart het schip via Tenerife naar de Caraïben. "We doen onder meer Tenerife, Cuba, Curacao en Panama aan en gaan daar op expeditie." Geen dag is hetzelfde op het schip. "Elke werkweek is verdeeld in drie lesdagen en drie zeildagen, inclusief wachtdiensten. Zo houden we met elkaar het schip varend en is er ook voldoende tijd voor het schoolwerk."
Naast het reguliere lesprogramma is er ruimte voor de speciale SaS, School at Sea, lessen. "In deze lessen besteden we aandacht aan onder meer het effectief plannen van studieactiviteiten en het voorbereiden van de expedities", aldus Veerle.
Naast de speciale School at Sea lessen volgen de scholieren het reguliere onderwijsprogramma van 4 HAVO/VWO. "De lesstof wordt regelmatig getoetst en de resultaten worden aan school doorgegeven", vertelt ze. De scholieren houden contact met het thuisfront en hun klasgenoten in Nederland door het bijhouden van een blog.

Sponsors gezocht!

Tijdens de expedities maken de leerlingen van School at Sea intensief kennis met de leefwijze van de inheemse bevolking. Daarnaast onderzoeken de studenten diverse geschiedkundige, geologische, economische en maatschappelijke aspecten van de Caraïben.
Op het schip is gedurende de hele reis en tijdens de expedities deskundige en gekwalificeerde leiding aanwezig. De scholieren krijgen voor ze op reis gaan een gedegen vooropleiding, de zogeheten Sail Training. "Ik heb er erg veel zin in", glundert Veerle.
Maar voor het zover is moet er nog iets praktisch geregeld worden: het organiseren van voldoende financiën. Deelnemen aan School at Sea kost geld, om precies te zijn: € 20,893. Dit bedrag hoopt ze in de komende tijd bij elkaar te sparen door het organiseren van allerlei activiteiten en het werven van sponsoren. Veerle hoopt dat zowel particulieren als bedrijven haar financieel willen ondersteunen. Ze wil voor sponsorende bedrijven graag iets terug doen en haar opgedane kennis en ervaringen delen door middel van bijvoorbeeld het geven van een presentatie.
Een andere interessante optie voor bedrijven vormt, afhankelijk van de hoogte van de bijdrage, de mogelijkheid tot vermelding op de scheepsvlag van het tallship. Ook krijgt het betreffende bedrijf een vermelding op de website van School at Sea en op de facebook pagina en het reisblog van Veerle.
Veerle zit vol plannen om haar reis te bekostigen. "In de zomer organiseer ik een high-tea in onze tuin en ik houd via facebook een verloting voor een gratis overnachting in de Bed en Breakfast van mijn ouders."
Veerle kijkt uit naar het komende avontuur: "Die zes maanden op zee zullen zeker geen vakantie zijn, het wordt hard werken, maar ik kijk er enorm naar uit! Nieuwe mensen leren kennen, oefenen in het goed samenwerken, andere landen en culturen ontdekken; dit is mijn droom voor het nieuwe schooljaar!"
Wilt u Veerle sponsoren? Neem dan een kijkje op haar facebookpagina: www.facebook.com/veerlevaartver of bezoek de blog: www.veerlevaartver.blogspot.com. Het rekeningnummer van Veerle Baars: NL95RABO00361310250.
Voor vragen is Veerle bereikbaar via: veerlevaartver@gmail.

Logo Veerle Vaart Ver.
De Regina Maris