Joke Paulen en Arnold Hertogh ondertekenen de intentieverklaring. Foto: Hans Villerius
Joke Paulen en Arnold Hertogh ondertekenen de intentieverklaring. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Bibliotheek Oude-Tonge straks in Ebbe en Vloed

OUDE-TONGE – In zorgcentrum Ebbe en Vloed te Oude-Tonge werd donderdagmiddag 2 april een intentieverklaring ondertekend. Joke Paulen, locatiemanager van Ebbe en Vloed, en Arnold Hertogh, plaatsvervangend directeur van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, zetten hun handtekeningen onder het document om in het Oude-Tongse zorgcentrum de toekomstige bibliotheekvestiging te realiseren.

Door Hans Villerius

Nadat de bibliotheek in november 2013 met bezuinigingsmaatregelen van de gemeente werd geconfronteerd, was duidelijk dat het in de toekomst allemaal niet bij het oude zou kunnen blijven. Maar géén bibliotheek meer in het dorp, daar wilde niemand aan denken. Door de inzet van velen, niet in het minst door beleidsmedewerkster Meis Broeders van de gemeente Goeree-Overflakkee, is het gelukt de bibliotheek overeind te houden, zij het in aangepaste vorm.
Op financieel gebied moest er wat worden gedaan, op het gebied van huisvesting zou er wat moeten gebeuren en er werd samenwerking gezocht met andere partijen. Eén van de opties was een onderkomen in Ebbe en Vloed, waarvoor bibliotheek en zorgcentrum elkaar al gauw hadden gevonden. "Het zorgcentrum is er niet alleen voor ouderen of zorgbehoevenden, maar voor iedereen, oud én jong, het hart van Oude-Tonge waar een ieder welkom is", zo typeerde donderdagmiddag Gerdie Schellevis van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta de open houding van het zorgcentrum naar de plaatselijke samenleving toe. Aldus worden bibliotheek én haar bezoekers hier hartelijk welkom geheten en kon een traject worden ingezet om vestiging van de bibliotheek hier te gaan realiseren. "Het wordt een spannend traject, want een bibliotheek en een zorgcentrum zijn totaal verschillende instellingen", gaf Gerdie Schellevis aan, "maar ik heb er alle vertrouwen in dat 't gaat lukken". Daarbij prees ze zich gelukkig met een flinke groep vrijwilligers die een grote betrokkenheid tonen. Sommigen zijn zelfs al ruim veertig jaar als vrijwilliger aan de bieb verbonden.
Als alles volgens planning doorgaat, wordt per 1 juni a.s. de vestiging aan de Eisenhowerlaan verlaten, waar de bibliotheek elf jaar heeft gezeten, om dan intrek te nemen in Ebbe en Vloed. "Het zal dan wel anders gaan worden, maar niet slechter", vulde plaatsvervangend directeur Arnold Hertogh van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta aan. "De openingstijden waarbij bibliotheekmedewerkers aanwezig zijn, zullen eender blijven. Maar ook buiten die tijden kan men in de bibliotheek terecht. De 'fysieke' boekencollectie wordt weliswaar minder, zo'n 2.500 in totaal, de actuele collectie, maar ook als boeken niet aanwezig zijn, kunnen ze gewoon worden aangevraagd en later worden opgehaald."
De bibliotheek zal straks met verrijdbare kasten in de centrale ruimte van Ebbe en Vloed zijn gehuisvest én in een naastgelegen afsluitbare ruimte. Met het laatste wordt ervoor gezorgd dat, wanneer in de centrale ruimte speciale activiteiten plaatsvinden de bibliotheekactiviteiten gewoon door kunnen gaan.