De vlag van Sociëteit Rethorica zal ook op 11 april wapperen (foto Jaap Peeman).
De vlag van Sociëteit Rethorica zal ook op 11 april wapperen (foto Jaap Peeman). Foto: Jaap Peeman

Officiële opening 500-jarig jubileum Sociëteit Rethorica

SOMMELSDIJK – Met een gevarieerd programma gaat het jubileumjaar van Sociëteit Rethorica op zaterdag 11 april van start in de dorpskerk van Sommelsdijk. Rethorica bestaat vijfhonderd jaar en viert deze verjaardag het hele jaar met de bevolking.

Door Kees van Rixoort

De officiële opening wordt opgeluisterd door onder anderen Commissaris van de Koning Jaap Smit van de provincie Zuid-Holland en waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker van de gemeente Goeree-Overflakkee. Zij zullen – na het welkomstwoord van Hein Mijs, Prinsche van de Sociëteit – beiden een rede uitspreken. Dat geldt ook voor professor Herman Pleij, die een historische terugblik verzorgt op vijf eeuwen geschiedenis, waarin het verleden van de rederijkerskamers ongetwijfeld een rol zal spelen.

Rederijkers

Sociëteit Rethorica is immers in 1515 opgericht als rederijkerskamer. De oprichting werd bekrachtigd door Philips van Bourgondië. De rederijkerskamer van Sommelsdijk, met de 'bloeme' Hoe langer, hoe liever, bestond als zodanig tot 1632. In dat jaar gingen alle bezittingen, op last van de heer van Sommelsdijk, over op de schutterij. De schutterij, die de leus Getrouw tot der Dood hanteerde, veranderde in de Franse tijd in een Heerensociëteit. En dat is het sindsdien gebleven. Sociëteit Rethorica is momenteel vooral actief op het gebied van het behoud van cultuurhistorie en het ontsluiten daarvan voor het publiek. De sociëteit, die in de loop der eeuwen dus van karakter is veranderd, is de oudste vereniging van Goeree-Overflakkee.

Robbers

Tijdens de feestelijke opening in de dorpskerk kunnen de aanwezigen ook genieten van mooie muziek. Fiori Musicali treedt op en de in Sommelsdijk opgegroeide Henk Verhoef, organist van de Nieuwe Kerk in Amsterdam, speelt werken van de in Sommelsdijk geboren componist Jan Robbers (1753-1830).
De bijeenkomst, die wordt voorafgegaan door een kleine historische optocht met de rederijkers, schutters en tamboers, begint om 13.30 uur met ontvangst. Om 14.00 uur start het programma, dat duurt tot 16.00 uur. Publiek is welkom. Opgeven kan via societeitrethorica@gmail.com.

Jubileumjaar

Het jubileumjaar van Sociëteit Rethorica bevat tal van activiteiten. Een eerste activiteit is al achter de rug. In januari hielden de kinderen van de School met de Bijbel zich een hele week bezig met de geschiedenis van Rethorica en het dorp Sommelsdijk. Ze beschilderden schilden, gingen kalligraferen en boogschieten, beschilderden glas-in-loodramen en kregen van alles te horen over de historie.

Op 9 april wordt dit programma herhaald op de J.C. van Gentschool. De afsluiting aldaar, op 16 april, gaat gepaard met een modeshow van alle docenten in historische kleding. De resultaten van alle creatieve inspanningen, mede mogelijk gemaakt door Jaap Reedijk en het Edudelta College, zijn later te zien op een expositie in Nieuw Rijsenburgh. Daar vindt op 12 juni de prijsuitreiking plaats: de makers van de mooiste creaties gaan met een prijs naar huis. Deze schoolprojecten worden mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Rabobank Cultuurfonds.

De rest van het aansprekende programma is te vinden op www.rethorica500jaar.nl.