Jacolien Mijs met een deel van de ingezamelde babyspulletjes.
Jacolien Mijs met een deel van de ingezamelde babyspulletjes. Foto: Mirjam Terhoeve

Jacolien Mijs zet zich in voor zieke baby's in Oekraïne

DEN BOMMEL - Hier kunnen we het ons nauwelijks voorstellen, maar in Oekraïne gebeurt het regelmatig. Zieke baby's worden door hun ouders achterlaten op de kinderafdeling van een ziekenhuis. Er is echter een tekort aan medicijnen, voeding, kleding en luiers en de hygiënische omstandigheden zijn slecht. Aan liefde en zorg ontbreekt het al helemaal. De Stichting Children's Relief biedt daarom sinds 1997 intensieve hulp aan de ziekenhuizen. Ook Jacolien Mijs uit Den Bommel heeft zich het lot van deze baby's aangetrokken en zamelt spullen en geld in voor deze Stichting. In oktober hoopt ze zelf ter plaatse wat voor de kinderen te kunnen betekenen.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De 21-jarige Jacolien wilde altijd al graag iets voor andere mensen doen en het liefst voor kinderen, die het niet zo makkelijk hebben. Dat was de reden waarom ze vorig jaar, tijdens haar zomervakantie, de handen uit de mouwen stak in een weeshuis in Oeganda. Een ervaring die haar zoveel voldoening gaf dat ze ook dit jaar weer heel graag wat voor kinderen in een arm land wil betekenen.

Children's Relief

"Op internet ben ik gaan zoeken welke organisaties actief zijn voor kinderen, die het niet zo breed hebben", legt ze uit. "En zo stuitte ik op de kleinschalige organisatie Children's Relief in Krimpen aan de Lek. Children's Relief ondersteunt kinderen die in Oost-Europa opgroeien in achterstandssituaties. De projecten van Children's Relief richten zich op goede scholing, opvoeding, zorg en aandacht. De drijfveer van de Stichting is het geloof in Jezus Christus. Vanuit dat geloof wil men mensen enthousiast maken om zich in te zetten voor de zwakkeren op deze wereld. Eén van de projecten richt zich op de kinderen in ziekenhuizen. Deze verkeren veelal in erbarmelijke staat. De apparatuur is oud en versleten. De hygiënische omstandigheden zijn slecht en er is een tekort aan voeding, medicijnen en kleding. Er is bovendien weinig persoonlijke zorg en aandacht voor de kinderen op de afdeling. Samen met het ziekenhuispersoneel probeert Children's Relief de situatie voor deze kinderen te verbeteren. Dit project sprak mij meteen heel erg aan en zodoende heb ik me aangemeld".

Knuffelen en spelen

In oktober hoopt Jacolien te vertrekken naar het ziekenhuis van Beregowo, een stadje in het zuidwesten van Oekraïne nabij de grens met Hongarije. "Daar ga ik twee weken, samen met nog drie vrijwilligers uit Nederland, meewerken op de afdeling, waar kinderen verblijven tussen de 0 en 2 jaar oud. De hoofdtaken bestaan naast het verzorgen, voeden, verschonen en badderen, vooral uit veel spelen en knuffelen met de kindjes, want juist dat komen ze heel erg tekort. Ter plaatse is ook een vrijwilliger van de Stichting actief. Zij zal ons daar ondersteunen en begeleiden. Deze mevrouw is er het hele jaar en in het voorjaar, de zomer en in het najaar krijgt ze enkele weken hulp van andere vrijwilligers. Liefst was ik in de zomervakantie gegaan, maar helaas kon ik dat niet combineren met mijn werk als chemisch analiste bij het Erasmus MC. Maar ik ben blij, dat ik in oktober alsnog deze kans krijg".

Onzekere situatie

De situatie in Oekraïne is momenteel verre van optimaal, weet ook Jacolien. "Toch denk ik dat het in het zuidwesten redelijk veilig is", zegt ze, "al heeft het gebeuren in het Oosten vast zijn weerslag op de rest van het land. Desondanks hoop ik dat ik naast het werk ook wat van het land zal kunnen zien. Over het algemeen zal er zes uren per dag gewerkt worden in het ziekenhuis, dus er blijft beslist wat tijd over om de omgeving te verkennen. Hoe het allemaal precies zal gaan, kan ik nu helaas nog niet vertellen, want pas in september worden mijn teamgenoten en ik helemaal bijgepraat tijdens de ontmoetingsdag".

Inzamelactie

Juist omdat het nog een half jaar duurt voordat ze vertrekt, wilde Jacolien graag ook nu al wat doen voor de kinderen in Berewogo. "Enkele weken geleden ben ik gestart met een inzamelactie", vertelt ze. "Via de kranten en de Emmaüskerk heb ik een oproep gedaan voor babyspulletjes en financiële middelen ten bate van het ziekenhuis. De respons was geweldig. Ik heb inmiddels al heel veel spulletjes ontvangen. Kleding, speelgoed, luiers, babyolie, schoentjes, enzovoort. Te veel om op te noemen. Aanstaande donderdag breng ik alles naar Krimpen aan de Lek en daarvandaan zullen de spullen op 7 april door de organisatie OostEuropa Zending, waaraan Childrens Relief verbonden is, met een vrachtwagen naar Oekraïne worden gebracht. Wie nog spulletjes heeft kan ze nog steeds bij mij afgeven op het adres Tilsedijk 39 in Den Bommel (Zuidzijde) maar mocht dat niet lukken, dan is een financiële bijdrage ook enorm welkom. Iedere maand is er € 500,- nodig voor luiers en de ondersteuning van de melkkeuken. Ook het transport van de goederen kost geld, dus zoals ik al aangaf, financiële steun is altijd nodig, want de Stichting is geheel afhankelijk van giften".

Wie een bijdrage wil leveren kan dat doen via rekeningnummer NL 93 INGB 00.00.00.3584 t.n.v. Stichting Children's Relief o.v.v. Kinderzorg ziekenhuizen Oekraïne. Jacolien hoopt dat vele mensen het doel willen ondersteunen en ze belooft dat ze na thuiskomst in oktober uitgebreid verslag zal doen van haar ervaringen.