Deelnemers, docenten en andere betrokkenen, vrijdagmiddag 20 maart tijdens de start van de AOV-cursus in Stellendam. Foto: Kees van Rixoort.
Deelnemers, docenten en andere betrokkenen, vrijdagmiddag 20 maart tijdens de start van de AOV-cursus in Stellendam. Foto: Kees van Rixoort. Foto: Kees van Rixoort

STC helpt vissers visserij-ondernemers te worden

STELLENDAM – Vissen kunnen ze allemaal goed. Maar zijn vissers ook goede ondernemers? Hebben ze voldoende vaardigheden om een onderneming te runnen? In ieder geval veertien vissers kunnen die vragen nog niet van een positief antwoord voorzien. Vandaar dat ze zich hebben aangemeld voor de cursus Algemene Ondernemersvaardigheden (AOV), die het Scheepvaart en Transport College (STC) speciaal voor zeevisvaart heeft ontwikkeld. Vrijdag 20 maart was de officiële start bij de STC-Group in Stellendam.

Door Kees van Rixoort

De deelnemende vissers zijn afkomstig uit Arnemuiden, Tholen, Yerseke, Goedereede, Katwijk aan Zee en Texel. Zij komen veertien dagdelen (wisselend vrijdagmiddag en zaterdagochtend) naar Stellendam om hun ondernemerskennis op niveau te krijgen. De eerste lessen, afgelopen vrijdag, gingen over financiële administratie en marketing. Onder de Urker vissers is ook de nodige belangstelling voor de cursus, maar door een andere weekindeling kunnen zij op de cursusdagen niet in Stellendam zijn. Het STC zoekt naar een andere oplossing voor deze vissers.

De officiële start zou opgeluisterd worden door Johan van Nieuwenhuijzen van United Fish Auctions (UFA). Hij was echter niet aanwezig. Reden waarom Cees Sinke, voormalig voorzitter van de Raad van Commissarissen van de UFA, de aftrap verrichtte. "Als de beste kunnen vissen, dat is niet genoeg", zei hij. "In de toekomst redden alleen visserij-ondernemers het. De bedoeling van deze cursus is om jullie ondernemersvaardigheden aan te scherpen. Jullie moeten er een flink aantal dagen tegenaan. Het zal ook wel eens niet uitkomen of moeilijk zijn om te komen, maar ik zeg: doe het gewoon. Ondernemerschap betekent ook dat het schip in orde is, dat het goed verzekerd is. Dat de administratie goed op orde is."

Locatieleider Henk Redert van de STC-Group in Stellendam schetste dat het niet eenvoudig was om het idee van een AOV-cursus, dat al langer bestond, te realiseren. Door een subsidie van het Europees Visserijfonds, waardoor de cursus slechts 250 euro per persoon kost, kon het er dan toch van komen. De cursus is ontwikkeld in samenwerking met de Rabobank, accountantskantoor Bakker Tilly Berk en assurantiekantoor John P. de Wit.

Redert benadrukte dat het cursusmateriaal "goed en stevig" is. "Het is belangrijk dat het aansluit bij de visserij. Dat de deelnemers zich erin herkennen. De cursus is bovendien toegankelijk. Je hebt er echt iets aan. Vandaag starten we. Ik hoop dat jullie er nieuwe inzichten en vooruitzichten aan overhouden, en dat jullie er veel plezier aan zullen beleven." Aan het eind van de AOV-cursus ontvangen de deelnemende vissers een certificaat.