Overleg-ronde aantal leden themagroep onder leiding van Jan Verhage (Rabobank Het Haringvliet). Foto Wim van Vossen Fotografie
Overleg-ronde aantal leden themagroep onder leiding van Jan Verhage (Rabobank Het Haringvliet). Foto Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

Informatiebijeenkomst voor senioeren 'Langer zelfstandig thuis blijven wonen'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zaterdag 18 april wordt in de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis een eilandelijk unieke brede informatiebijeenkomst georganiseerd over het thema: 'Langer zelfstandig thuis blijven wonen'. Het initiatief om met een themagroep senioren passende maatschappelijke vraagstukken met elkaar te bespreken is medio 2014 ontstaan vanuit de ledenraad van Rabobank Het Haringvliet (op Goeree-Overflakkee). Onder leiding van Jan Verhage, adviseur coöperatie & duurzaamheid Rabobank Het Haringvliet, en de senior adviseurs Adri Peekstok en Jan van der Welle is het onderwerp in periodieke sessies met de themagroep uitgebouwd.

Door Jaap Ruizeveld

De themagroep senioren vindt het passend om de bevindingen van deze besprekingen nu aan een breed publiek kenbaar te maken. Het thema Langer zelfstandig thuis blijven wonen wordt op zaterdag 18 april in samenspraak met de Woningbouwfederatie Goeree-Overflakkee, CuraMare, Buurtzorg, gemeente Goeree-Overflakkee en Rabobank Het Haringvliet in workshops toegelicht. Het programma begint (na inloop) om 10.00 uur en wordt geopend door Richard van Maurik, directeur Particulieren & Private Banking bij Rabobank Het Haringvliet. Aansluitend overhandigt Bert Kleingeld namens de themagroep de headlines van de uitkomsten van de gevoerde sessies aan wethouder Gerrit de Jong van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Toelichten

Op zijn beurt zal portefeuillehouder De Jong de stand van zaken op het gebied van sociale zaken en welzijn op het eiland toelichten, waarna Jurgen van der Heijden, senior consultant Stichting Omzien Naar Elkaar, de actualiteit landelijke trends op het thematisch terrein presenteert. Rond 10.50 uur geeft Jan Verhage, na een kort informatiemoment, het startsein voor het begin van de workshops. Het programma is gepland tot 12.20 uur, waarna er gelegenheid is om met elkaar na te praten met een hapje en een drankje.

Thema workshops

Er zijn maar liefst zes workshops voorbereid waaraan belangstellenden kunnen deelnemen. Bij aanmelding op www.rabobank.nl/hhv (tot uiterlijk 10 april) kan men zich maximaal voor 3 workshops aanmelden.
1. Gemeente Goeree-Overflakkee (Bert Horssels): Uitleg over Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en Sociaal Domein.
2. Woningbouwfederatie Goeree-Overflakkee: Toelichting over zorgclassificatie en zorgbestendig maken van de huurwoningen.
3. Jan Baks, lid van de themagroep senioren van Rabobank het Haringvliet over: Oud worden en zelfstandig willen blijven wonen.
4. CuraMare (Thea Both en Joke Paulen) over: Toegankelijke Ketenzorg.
5. Buurtzorg Oostflakkee (Dineke Klem en Elma van den Nouland) met als thema: De beste zorg thuis.
6. Zelpro bouw- en gebouwmanagement (Leon Blokland) over: Wanneer en hoe maak ik mijn eigen woning 'toekomst proof'. De workshops duren 25 minuten.

Breed scala

In open constructieve sfeer is in de afgelopen periode door de themagroep het item Langer zelfstandig thuis wonen besproken en uitgediept en met stakeholders doorgenomen. Tips en ervaringen werden gedeeld. Onder een brede paraplu zijn accenten gelegd: Wat kun je zelf doen, welke initiatieven neem je dan? Maak tijdig een plan voor de langere termijn en wacht niet af tot het laatste moment. Je kunt je kennis en mogelijkheden versterken als je ervaringen met anderen deelt. Neem stappen om advies in te winnen bij relevante partijen. In welke mate kan en mag je rekenen op ondersteuning vanuit de eigen familie? Zeker een heikel punt als familie/kinderen op afstand wonen. Zoek elkaars kwaliteiten, organiseer iets gezamenlijk met bijvoorbeeld buren of een vereniging van eigenaren. Ook cruciaal is: welke beperkingen kom je tegen om keuzes te kunnen maken? Standaardoplossingen zijn er nauwelijks omdat de omgeving vaak bepaalt waar behoefte aan is. Daarnaast het kiezen van een levensloopbestendige woning. En ter afronding van de besproken onderwerpen niet in de laatste plaats het gebruik van de technologie. Waar vind je de gewenste informatie? Maar ook: hoe kan de communicatie tussen ouderen worden verbeterd? Met het ontwikkelen van een app? En uiteraard ook belangrijk: Kan men gebruik maken van sociale media?