Elise en haar broer Jorian Tanis.
Elise en haar broer Jorian Tanis. Foto:

Zwemtalent kiest bewust voor Prins Maurits

MIDDELHARNIS - In januari won zwemtalent Elise Tanis maar liefst zeven gouden medailles bij het Nederlands kampioenschap voor jeugd en junioren (NJJK). Op alle onderdelen waar Elise zich voor inschreef, tikte ze als eerste aan. Een prestatie van formaat. De twaalfjarige gymnasium-leerling van de Prins Maurits combineert haar schoolwerk met een intensieve zwemcarrière. Vanuit huis kan Elise op steun rekenen zowel wat haar zwemcarrière als haar schoolwerk betreft: vader Theo zwom op hoog niveau, broer Jorian won op hetzelfde kampioenschap een bronzen plak, broer Floris zwemt ook en moeder Diana is biologiedocent op de christelijke scholengemeenschap.

Doordeweeks traint Elise dagelijks bij zwemvereniging De Schotejil. Dat betekent na schooltijd meteen naar huis om huiswerk te maken en vooruit te werken. Elise haalt er haar schouders over op, want dat hoort nu eenmaal bij topsport. Naast de vele avondtrainingen zijn er ook 's morgens trainingen. Op vrijdagochtend zwemt ze van half zeven tot half acht. Op zaterdagochtend traint Elise met haar broer in het talentencentrum in Dordrecht. En dan zijn er natuurlijk nog de wedstrijden. Soms stroomt het weekprogramma van de familie Tanis een beetje over van al dat zwemmen.

Topsport en school

Op de Prins Maurits maken ze voorlopig nog geen uitzonderingen voor de ambities van Elise, maar wat niet is kan nog komen. Rector Adam van Heest: "Je ziet dat er scholen zijn die zich speciaal richten op getalenteerde leerlingen met ambities in de topsport, zogenaamde LOOT-scholen." Niet dat het er veel zijn. Nederland telt nog geen dertig van deze scholen. De Prins Maurits maakt geen deel uit van dit netwerk en dat hoeft volgens Van Heest ook helemaal niet. "We kijken liever per leerling wat we voor hem of haar kunnen betekenen. Het ene kind kan razend goed leren en heeft behoefte aan extra uitdaging, terwijl een ander juist gebaat is bij wat extra aandacht. Voor een talent als Elise zoeken we als school dan ook naar passende oplossingen. Tot nu toe was dat overigens niet nodig, want ze traint buiten schooltijden en voor deelname aan een kampioenschap krijg je gewoon vrij. Dus toen Elise en haar broer Jorian in januari op donderdag en vrijdag naar het NJJK gingen, was er sprake van geoorloofd verzuim," lacht rector Van Heest.

Aanstormend talent

Voorlopig blijft Elise doordeweeks gewoon trainen bij De Schotejil en heeft haar schoolwerk weinig te lijden. Dat kan zomaar veranderen als ze het volhoudt aan de Nederlandse top. Zo volgt Elise op dit moment een plusprogramma van de Nederlandse Zwembond, waarin ze zes keer traint met de jeugdbondscoach. Dat gebeurt allemaal op zaterdag in het regionaal trainingscentrum in Eindhoven. De kans bestaat dat Elise het schopt tot erkend nationaal talent. Vanaf dat moment gaat de PM zoeken naar passend onderwijs, wellicht krijgt ze vrijstelling voor bepaalde (onderdelen van) vakken en moet ze in Eindhoven gaan trainen. Betekent dat voor Elise automatisch ook de overstap naar een topsportschool? Als het aan de jonge zwemster ligt niet: "De dichtstbijzijnde LOOT-school zit in Bergen op Zoom en bovendien is dat geen christelijke school. Dan blijf ik liever op de Prins Maurits en kijk of we er samen uit kunnen komen."