Doe mee met "Vier Je Vrijheid!"

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vanaf 13 april tot en met 17 mei aanstaande viert Goeree-Overflakkee het begrip 'vrijheid' op eigen wijze. Rond de twintig organisatoren staan garant voor bijna dertig activiteiten en evenementen, variërend van een intiem concert op een dorpsplein tot dorpskernontwrichtende festivals en van speciaal gebakken brood tot jongeren-kunstfestival. Zwaartepunt in dit alles vormt het feit dat Nederland in mei dit jaar 70 jaar geleden bevrijd werd. Dit alles vindt plaats onder de overkoepelende titel 'Vier Je Vrijheid!'.

In de editie van 8 april zal in Eilanden-Nieuws uitgebreid aandacht worden besteed aan 'Vier Je Vrijheid!'. Cultuurwethouder Gerrit de Jong legt uit: "U kunt dan het totale programma in een uitneembare bijlage in het hart van de krant vinden. Ik daag u als inwoner uit om kennis te nemen van het programma en er vervolgens minstens één activiteit uit te selecteren waar u aan deel gaat nemen. Het zou mooi zijn als iedere inwoner op een of andere manier betrokken raakt bij deze eilandelijke viering."
De wethouder vervolgt: "Vanuit de Gemeente Goeree-Overflakkee wordt het project ondersteund omdat het bijdraagt aan een aantal maatschappelijke doelen. Allereerst is het belangrijk dat de les van de geschiedenis levend gehouden wordt. Op diverse plaatsen zijn tastbare herinneringen aan de periode van de tweede wereldoorlog. Enkele organisaties hebben zich ingespannen dit zichtbaar te maken. Het is belangrijk om onze jeugd in de verhalen mee te nemen en slachtoffers en gebeurtenissen een gezicht te geven op ons eiland.
Vervolgens wordt het project gedragen door initiatieven van mensen in dorpen en kernen van ons eiland, waarin men samen optrekt met anderen. Samen dingen doen verbindt en als gemeente zien we graag dat onze inwoners daarin zoveel mogelijk meedoen. Uitingen van ingetogen herdenking passen daar net zo goed in als een uitbundiger viering van onze vrijheid.
Ten slotte is het mooi om te zien dat een programma dat op Goeree-Overflakkee aangeboden wordt ook mensen van buiten ons eiland kan interesseren om de reis naar ons eiland te maken. De kwaliteit van onze orkesten, koren, beeldende kunstenaars, organisaties en andere culturele uitingen liggen op hoog niveau. Veel mensen van buiten het eiland weten dat en men wordt met 'Vier Je Vrijheid! een unieke gelegenheid geboden om in de eigen omgeving te genieten van expressie op allerlei terreinen."
"Met deze aanbeveling hoop ik uw nieuwsgierigheid gewekt te hebben en wens ik u veel genoegen bij uw participatie in onze lokale gevierde vrije samenleving", aldus De Jong.