De wasbeerhond heeft een schattig uiterlijk.
De wasbeerhond heeft een schattig uiterlijk. Foto: Martijn de Bonte

Faunapark Flakkee heeft veel nieuwe dieren

Nieuwsgierige stokstaartjes, prikkelige stekelvarkens, alerte korzakvossen en heilige ibissen. Dat zijn allemaal nieuwe aanwinsten van Faunapark Flakkee. Op 1 april opent het dierenpark net buiten Nieuwe-Tonge haar deuren, voor het eerst dit jaar, voor het publiek. Een leuk en betaalbaar uitstapje voor gezinnen, dierenliefhebbers en rustzoekers.

Door Martijn de Bonte

"Er is op de hele wereld geen mooiere plek om te werken." Aan het woord is Petra Blokker. Samen met haar man runt ze het dierenpark in de Flakkeese polder. "Ik wil nooit meer een kantoorbaan van negen tot vijf." Zeven jaar geleden maakte ze haar droom waar door het vogelpark te transformeren naar een dierenpark met een pannenkoekenhuis en speelvoorzieningen. "Het is het mooiste wat ik kan bedenken."

Uitgebreide knuffel

Eind maart wordt er op het park hard gewerkt aan de laatste loodjes voor de opening. Niet alleen het echtpaar werkt op het dierenpark, ook vrijwilligers en mensen met een beperking steken de handen uit de mouwen. Ze helpen niet alleen mee met de verzorging van de dieren, maar ook in de horeca en met allerlei klusjes. Een jonge vrouw die na een week van ziekte voor het eerst weer aan de slag gaat begroet Petra met een uitgebreide knuffel. Ze vertelt dat ze blij is dat ze weer aan de slag kan.

Dierentuinvergunning

Het dierenpark is bezig met het aanvragen van een dierentuinvergunning. Dat is een vereiste voor een dierenpark dat meer dan zes dagen per jaar haar deuren opent voor publiek en meer dan tien wilde diersoorten heeft. Toch is er geen ambitie om een echte dierentuin te worden. "Ik wil nooit giraffes, tijgers of olifanten", legt Petra uit. "We willen een leuk park zijn, waar het leuk toeven is voor een leuk prijsje. Het dierenpark gaat zich wel meer specialiseren in dieren uit Australië, knaagdieren en uilen.

Stage

Een wandeling over het park gaat allereerst langs de nieuwe roofvogelverblijven. Het hok met de oehoes is viezer dan normaal. De rustige oehoes veranderen tijdens de broedperiode in echte 'terroroehoes' die iedereen aanvallen die het hok in stapt. De schoonmaakbeurt is dus even uitgesteld. De groep heilige ibissen is een paar weken geleden overgekomen uit het Rotterdamse Plaswijckpark. De witte vogels met een zwarte kop, donkere poten en een lange snavel vliegen nog wat onwennig heen en weer.
Over sommige dieren, zoals de nieuwe stekelvarkens, is weinig informatie beschikbaar. Petra loopt daarom zo nu en dan een paar dagen stage bij een ander dierenpark. Door mee te draaien met de verzorging en vragen te stellen steekt ze veel op. Met de nieuwe kennis kunnen de dieren op het park nog beter worden verzorgd.
Even verderop zitten de nieuwe korzakvossen. De kleine dieren kijken met nieuwsgierige kraalogen naar de bezoekers. Bij de kangoeroes zijn de eerste jongen geboren, voorlopig zitten ze nog warm en veilig in de buidel van moeder. Zo nu en dan steken ze nieuwsgierig hun kop naar buiten. De witte alpaca's hebben nu nog een dikke laag wol, binnenkort gaan ze weer naar de kapper. De blauw met gele ara's klauteren rond in hun ruime kooi en begroeten bezoekers met een krassend 'Hallo'.

Metersgroot schilderij

Op de stal van de ezel en pony hebben mensen van Dogma in Hellevoetsluis, een ideële instelling voor kunstenaars met een beperking, een metersgroot schilderij gemaakt. De bedoeling is om nog meer van dit soort schilderijen te laten maken. Om dit mogelijk te maken is het Faunapark op zoek naar sponsors.

Japie

Kangoeroe Japie is een bekendheid geworden doordat Petra 'm met de fles heeft grootgebracht. Ondertussen is hij uitgegroeid tot een stevige kangoeroekerel. Vorig jaar werd hij voor het eerst vader, dit jaar is zijn tweede 'kind' geboren. Cora de Boed schreef een kinderboek over het leven van Japie. Het boekje is te koop bij de balie van het dierenpark.

Stokstaartjes

Opvallende nieuwkomers zijn de twee stokstaartjes bij de ingang van het park. Bovenop een wortelstronk houden ze de omgeving in de gaten. Het is een paartje, maar ze zijn nog te jong om deze zomer al jongen te krijgen. Petra hoopt dat ze volgend jaar wel jongen krijgen. In het gebouw van de kassa is een nachthok gemaakt, er blijft nog een kleine ruimte over om de entreekaartjes te verkopen. Het is duidelijk: dieren zijn hier het belangrijkst.

Openingstijden

Faunapark Flakkee is geopend vanaf woensdag 1 april. De openingstijden zijn van 10.30 tot 17.00 uur op woensdag, donderdag en in het weekend. Ook op Tweede Paasdag zijn bezoekers welkom. De entree is € 4,- voor kinderen en € 5,- voor volwassenen. Het park organiseert ook kinderfeestjes. Bedrijven en organisaties zijn welkom voor een barbecue. Kijk voor meer informatie op www.faunaparkflakkee.nl.

De stokstaartjes houden de omgeving nauwlettend in de gaten.
Petra Blokker bij de neusberen.