Directeur Henk Koppelaar (links) en rechts bedrijfsleider Henk Koppelaar voor de 5-kleuren drukpers.
Directeur Henk Koppelaar (links) en rechts bedrijfsleider Henk Koppelaar voor de 5-kleuren drukpers. Foto:

Overname door Drukkerij De Waal

SOMMELSDIJK - Drukkerij De Waal is al negentig jaar een gevestigde naam op Goeree-Overflakkee. Het bedrijf heeft onlangs een nieuwe stap gezet met de overname van Drukgroep Maasland & Ruygrok in Maasdijk. Toch blijft het bedrijf gewoon aanwezig op het eiland. Directeur Koppelaar: "De band met Goeree-Overflakkee zou ik niet graag kwijtraken."

Door Martijn de Bonte

"Wat moois maken van dit unieke bedrijf", dat was de boodschap van Henk Koppelaar richting de medewerkers van Drukgroep Maasland in Maasdijk na de overname. Aan de overname ging een heel proces vooraf. Het balletje begon te rollen toen Koppelaar hoorde dat de eigenaar van het grafische bedrijf in het Westland had besloten om wat anders te gaan doen en daarom de stekker uit zijn bedrijf wilde trekken. Koppelaar ging eerst een keer kennismaken, daarna volgde een traject dat uiteindelijk heeft geresulteerd in de overname van het bedrijf. De achterliggende gedachte is niet alleen zorgen dat de werkgelegenheid van de twaalf medewerkers behouden blijft, maar ook dat schaalvergroting noodzakelijk is om te overleven in de grafische branche.

Meer in eigen huis

Voor de klanten op het eiland verandert er eigenlijk niks, behalve dan dat er meer mogelijkheden zijn. Klanten kunnen nog altijd binnenstappen voor al het gewenste drukwerk. De overname van het bedrijf biedt wel de mogelijkheid om meer in eigen beheer te doen. Drukwerk dat voor de overname werd uitbesteed aan een externe partij kan nu worden gedrukt op de locatie in Maasdijk. Daar staat een 5-kleuren drukpers met veel geavanceerde mogelijkheden. Andersom wordt bijvoorbeeld het digitale drukwerk voor de vestiging in Maasdijk uitgevoerd in Sommelsdijk. Op die manier versterken de twee vestigingen elkaar.

Pand te koop

Het pand van de drukkerij aan de Langeweg in Sommelsdijk staat momenteel te koop. Niet omdat de drukkerij gaat stoppen, maar omdat het pand te groot is, zeker nu veel werkzaamheden plaatsvinden op de locatie in Maasdijk. Koppelaar: "Als zich een koper aandient wordt er gewoon gezocht naar een nieuwe locatie op het eiland. We blijven in de regio."

Voedselveilig drukwerk

Het overgenomen bedrijf opereert aan de bovenkant van de markt. "Het drukwerk steekt boven de markt uit", aldus Koppelaar. Verder staat het bedrijf klaar voor nieuwe ontwikkelingen. Zo is alle kennis en apparatuur in huis om voedselveilig te drukken, van groot belang voor voedselproducenten op het moment dat de nieuwe regelgeving van de Europese Unie wordt ingevoerd.

Verbreden dienstenaanbod

Koppelaar ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. "Er zal altijd drukwerk blijven bestaan, ook voor de kleine drukkers." Samen met zijn zoon Henk wil hij de kennis en ervaring van Drukkerij De Waal inzetten om het overgenomen bedrijf nieuw elan te geven. Momenteel zijn ze druk bezig met interne veranderingen in Maasdijk, een aantal medewerkers krijgt een nieuwe functie en er wordt een nieuw automatiseringssysteem ingevoerd. De toekomst ligt volgens Koppelaar in het verbreden van het dienstenaanbod. "We moeten de klant in de toekomst volledig gaan ontzorgen op het gebied van communicatie. Al wil de klant vloerbedekking laten maken in zijn huisstijl, dan gaan we dat regelen..."