De lancering van De Jonge Waerelt. Van links naar rechts: Pieter Prins, Pau Heerschap (voorzitter van De Motte) en Arjen Diepenhorst.
De lancering van De Jonge Waerelt. Van links naar rechts: Pieter Prins, Pau Heerschap (voorzitter van De Motte) en Arjen Diepenhorst. Foto: Kees van Rixoort

'Er gebeurt echt wel wat op Flakkee'

MIDDELHARNIS – Amy Tieleman van de Bosseschool heeft de tekenwedstrijd van De Motte gewonnen. Tweede werd Maasje van 't Veld, leerlinge van dezelfde school. En de derde prijs ging naar Chanella Narraino van Het Kompas. Dat is zaterdag 21 maart bekendgemaakt tijdens de Historische Dag van De Motte. De prijzen worden later uitgereikt op de scholen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De historische vereniging van Goeree-Overflakkee had de tekenwedstrijd uitgeschreven voor de leerlingen van de hoogste klassen van de basisscholen in Middelharnis. De scholieren van de groepen 6, 7 en 8 kregen de opdracht een mottekasteel op papier te zetten. Bedoeling van de tekenwedstrijd is meer jeugd betrekken bij De Motte en de geschiedenis van Goeree-Overflakkee.

Jonge Waerelt

Dezelfde bedoeling ligt ten grondslag aan een ander nieuw initiatief van de vereniging: het katern De Jonge Waerelt, dat vanaf nu wordt toegevoegd aan De Ouwe Waerelt, het tijdschrift van de Motte dat drie keer per jaar verschijnt. De Jonge Waerelt is ontwikkeld door twee bestuursleden, die in het dagelijks leven allebei als geschiedenisdocent voor de klas staan: Arjen Diepenhorst en Pieter Prins. De eerste Jonge Waerelt, waarin archeoloog Tommie de jeugdige lezer bij de hand neemt, werd tijdens de Historische Dag uitgedeeld. Het bevat onder meer een verhaal, een puzzel en een prijsvraag.

"We zijn erg blij dat het zover is gekomen", zei Arjen Diepenhorst tijdens de presentatie. "De Jonge Waerelt moet de jeugd enthousiast maken voor de geschiedenis. We willen om dat te bereiken ook meer gaan doen op scholen."

De Historische Dag in het Oude Raadhuis van Middelharnis bevatte naast de uitslag van de tekenwedstrijd en de presentatie van De Jonge Waerelt onder meer een expositie van archeologische vondsten, een archeologische helpdesk en historische rondleidingen door de Voorstraat onder leiding van streekarchivaris Jan Both.

Heksen in Goedereede

Ook waren er twee lezingen: een van Pau Heerschap over de Kop van het eiland en een van Martina Westdorp over het tot de verbeelding sprekende verhaal van de heksenprocessen in het zestiende-eeuwse Goedereede. Er mag dan wel eens gedacht worden dat er op Goeree-Overflakkee niets noemenswaardigs is gebeurd. Maar, zoals Martina Westdorp zei: "Ook hier zijn heksen verbrand. Ook wij hebben meegedaan in de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog. Er gebeurt echt wel wat op Flakkee. Het is goed om dat te onderzoeken en er meer van boven water te krijgen."