Burgemeester Lokker heeft Ton Munters zojuist de Koninklijke versiersels opgespeld en Tons vrouw in de bloemetjes gezet. Foto: Hans Villerius
Burgemeester Lokker heeft Ton Munters zojuist de Koninklijke versiersels opgespeld en Tons vrouw in de bloemetjes gezet. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Koninklijke Onderscheiding voor scheidend brandweerman Ton Munters

OUDE-TONGE – Tijdens de jaarlijkse korpsavond van de vrijwillige brandweer van Oude-Tonge, afgelopen vrijdag 20 maart, kreeg Ton Munters (62) uit Den Bommel een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker reikte de bijbehorende versierselen en oorkonde uit aan de scheidende spuitgast, die zich niet minder dan 42 jaar lang vrijwillig heeft ingezet als brandweerman voor de blusgroep Oude-Tonge.

Door Hans Villerius

Voordat de burgemeester het woord kreeg, zette voorzitter Marinus van Loon van de Oude-Tongse blusgroep Ton Munters al even in het zonnetje. Hij had uitgerekend dat Ton gedurende al die 42 jaren zo'n 10.920 uur brandweerwerk geleverd moet hebben. "Daar kunnen de burgers je nooit genoeg voor bedanken", vond Van Loon.
Maar ook de burgemeester stak de loftrompet voor Munters' langdurige inzet voor de samenleving. "42 jaar, da's natuurlijk niet gewoon, maar heel bijzonder! En eigenlijk is 't zelfs 43 jaar, want al een jaar voordat hij officieel als brandweerman werd aangesteld, was hij hier al als zodanig actief." In de complimenten deelde de burgemeester ook Munters' echtgenote, die haar man de genoemde hoeveelheid uren aan de brandweer af heeft moeten staan. "Brandweerman zijn zonder de nimmer aflatende steun van zijn vrouw daarin, dat gaat eenvoudigweg niet."
Ton Munters heeft veel diploma's en certificaten behaald binnen het brandweerwezen, tot en met 2013 toe. Vele jaren is hij eerste chauffeur/pompbediener geweest binnen de blusploeg. Daar hoorde ook de zorg voor het brandweervoertuig bij. Door zijn lange staat van dienst was hij, zeker ook voor de jongere garde, een steun en toeverlaat voor zijn collega's. Ook vervulde hij de functie van penningmeester van de personeelsvereniging van de ploeg. En met recht kon worden gezegd dat in geval van uitruk Ton altijd als eerste op de kazerne was als de pieper was gegaan, niet alleen overdag maar ook 's nachts. Van 1 juli 1973 tot 1 januari 2015 was Ton Munters aan de brandweer van Oude-Tonge verbonden. Maar nu vond hij dat het moment gekomen was om het stokje over te dragen aan de jongere generatie.