Vraag naar mentoren stijgt

GOEREE-OVERFLAKKEE - Niet iedereen kan goed voor zichzelf opkomen. Meestal wordt dit door familie gedaan. Soms is er echter niemand. Daarom is in 2000 Mentorschap Rotterdam e.o. opgericht. Wie niemand in de eigen omgeving heeft die mentor kan of wil zijn, mag een beroep doen op deze stichting. Die zorgt dan dat er een vrijwilliger wordt aangesteld als belangenbehartiger, een zogenoemde mentor.

Het mentorschap is een wettelijke beschermingsmaatregel die wordt opgelegd door de kantonrechter. De afgegeven beschikking staat op naam van de stichting en de mentor wordt gemandateerd voor de uitvoering van het mentorschap. Juist omdat het zulk belangrijk en dankbaar werk is, moeten er voldoende vrijwilligers zijn. Daarom is Mentorschap Rotterdam e.o. op zoek naar betrokken mensen die graag de belangen van anderen willen behartigen. Het gaat om mensen die lijden aan een vorm van dementie, of niet-aangeboren hersenletsel. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking en/of een psychiatrische aandoening kan een mentor aangevraagd worden.

Contacten

Mede door de maatschappelijke veranderingen stijgt de vraag naar mentoren. Hun taak is onder andere het onderhouden van contacten met hulpverleners, professionals van zorgorganisaties en bewaking van de uitvoering van het zorgplan. Verder overlegt u met de financiële vertegenwoordiger (bewindvoerder) over uitgaven die nodig zijn voor het welzijn van degene die u vertegenwoordigt. Geen kleinigheid, maar u krijgt op uw beurt ondersteuning van de coördinatoren van Mentorschap Rotterdam e.o.

Cursus

Voordat u aan de slag gaat, volgt u de basiscursus van vijf avonden, waarop de volgende onderwerpen worden behandeld: Wet- en regelgeving, bewindvoering, de doelgroepen waar een mentor voor wordt aangevraagd, praktijk van de mentor, ouderenmishandeling, communicatie en ethiek. Als u vrijwilliger bent bij Mentorschap Rotterdam e.o. worden er na de basiscursus regelmatig trainingen en nascholing aangeboden. Tijdens deze bijeenkomsten kunt u ervaringen uitwisselen met andere mentoren.
Om mentor te worden, moet u met "recht betrokken" zijn bij het welzijn van mensen die niet mondig genoeg zijn om hun eigen belangen te behartigen. Het neemt gemiddeld ongeveer 1,5 uur per week in beslag. Voor meer informatie zie www.mentorschap-rotterdam.nl. Of u kunt contact opnemen met een van de coördinatoren van de Stichting Mentorschap Rotterdam: Ineke Sulkers (06 22961551) en Janneke Niemantsverdriet (06 22961471).