Wethouder Gerrit de Jong en Aarliene Bekker gieten samen een nieuwe kaars, waarmee cadeauwinkel/lunchroom 'Entrez' officieel werd heropend. Foto: Hans Villerius
Wethouder Gerrit de Jong en Aarliene Bekker gieten samen een nieuwe kaars, waarmee cadeauwinkel/lunchroom 'Entrez' officieel werd heropend. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

'Entrez' na renovatie weer open

MIDDELHARNIS – Na een sluitingsperiode van tien dagen werd vorige week donderdagmiddag cadeauwinkel/lunchroom 'Entrez' van de Gemiva-SVG Groep aan de Eendrachtstraat in Middelharnis feestelijk heropend. Al twintig jaar is 'Entrez' hier gevestigd, zij het in de beginjaren onder een andere naam, en het pand was dringend aan een verfrissende facelift toe. In korte tijd is dat prima gelukt. Het pand staat er weer up-to-date bij.

Door Hans Villerius

"De werkzaamheden zijn snel en rigoureus aangepakt", vertelt locatiemanager Rianne Terlouw. "Dat ging 't best door de zaak even helemaal te sluiten. In de tussentijd werd alles geschilderd, het meubilair werd vernieuwd en alles heeft een frisse maar tegelijk ook warme uitstraling gekregen. We zijn trots op het resultaat en kunnen voorlopig weer vooruit."

Participatieproject

Vlak voor de officiële openingshandeling gaf regiodirecteur Jan Brink van de Gemiva-SVG Groep aan dat, toen twintig jaar geleden 'Entrez' hier startte, er al sprake was van een participatieproject in de samenleving. "Mensen met een beperking staan en functioneren hier midden in de maatschappij." Begonnen werd met atelier 'Het Ambacht', waarin producten werden vervaardigd die hier ook werden verkocht. Later kwam er een lunchroom bij en veranderde de naam in 'Entrez'. Dat is altijd zo gebleven. Tachtig procent van de producten die in de cadeauwinkel worden verkocht, komen uit eigen atelier, waarbij de kaarsenmakerij een belangrijke plaats inneemt. De overige twintig procent wordt uit de directe omgeving betrokken.

Hygiëne

"Onze cliënten werken hier in een echte lunchroom, cadeauwinkel of kaarsenatelier", vertelde Jan Brink. "Dit doet een beroep op hun creativiteit, aanpassingsvermogen en klantgerichtheid. Wij zorgen daarbij voor de begeleiding. Speerpunt is bij ons altijd kwaliteit en hygiëne geweest. Ook op het laatste hebben wij steeds gehamerd. Toen enkele jaren geleden de Smaakpolitie hier onverwacht binnenkwam en ons na een inspectie overtuigend een OK-sticker gaf vanwege de goede hygiëne, was dat voor ons en onze cliënten dan ook het bewijs dat we met z'n allen goed bezig zijn! En die kwaliteit houden we vast."
"Mooi is ook om te zien hoe verschillende cliënten hiervandaan doorstromen naar externe werkplekken, bijvoorbeeld in het gemeentehuis of in scholen. Daarmee is 'Entrez' een springplank naar de samenleving, of misschien beter gezegd: de entree naar de samenleving!"

Nieuw welkom

De officiële opening werd verricht door wethouder Gerrit de Jong, die samen met één van de cliënten, Aarliene Bekker, een nieuwe kaars goot die, als deze is gestold, aan de wethouder cadeau zal worden gedaan. De Jong complimenteerde 'Entrez', niet alleen met het resultaat van de renovatie, maar ook met het feit dat hier – in goede samenwerking met andere betrokken partijen – zulk mooi werk wordt verricht. "Voor de één betekent 'Entrez' een plek voor een prachtige dagbesteding, voor de ander vormt het hier een plek middenin de samenleving. En de facelift die jullie het hebben gegeven betekent eigenlijk niets anders dan een nieuw welkom aan nóg meer inwoners van de héle gemeente. Dat zou iedereen eens wat vaker moeten doen!"