"Gemeente acteert hooghartig" bij uitvoering subsidiebeleid

GOEREE-OVERFLAKKEE - Keuker (PvdA) en Vreugde (VKGO) grepen de brief van het bestuur van de Oranje Vereniging Oude-Tonge aan (geplaatst bij de ingekomen stukken op de raadsagenda) om uiterst kritisch te reageren op wat zij respectievelijk noemden enerzijds een hooghartige houding van de gemeente en anderzijds weinig invoelende passie jegens de briefschrijver. "Ik neem van mijn uitlating hooghartig niets terug" onderstreepte Keuker nog eens zijn opvatting. Bij het subsidiebeleid (plan Mooi) is slecht gecommuniceerd met het veld. Er is nauwelijks naar argumenten geluisterd en er is alleen maar een verhaal verteld. Ook verslaglegging is beperkt of ontbreekt. "Stel je meer positief op", adviseerde Vreugde.

Door Jaap Ruizeveld

Wethouder De Jong herkende zich niet in de kritiek. "Wij zijn met het veld in gesprek". De brief van de Oranjevereniging verbaasde hem. "Wij stellen ons als gemeente juist constructief op. Correspondentie is beschikbaar, maar wat is functioneel in het grote geheel?"
De aanleiding voor de discussie was dus de brief van de Oranjevereniging Oude-Tonge die bij de gemeente een bezwaarschrift indiende tegen de opgelegde bezuiniging op subsidie en tegen het nieuwe subsidiebeleid. Het bestuur wijst erop dat de brief van de gemeente, die in december 2014 is ontvangen, niet is gedateerd waardoor het voor de vereniging niet duidelijk is om de exacte bezwaartermijn te kunnen vaststellen. In de brief van de gemeente wordt het raadsbesluit vermeld dat de subsidie in 2015 met 30% wordt verlaagd ten opzichte van 2013. Voorts dat met ingang van 2016 er 50% wordt verlaagd en dat de subsidie in 2017 geheel stopt.

Geen gelegenheid

De vereniging betreurt het dat zij niet in de gelegenheid is gesteld om een zienswijze in te dienen. Zij noemt dit een aantasting van haar recht. Het is in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en dan met name het zorgvuldigheidsbeginsel. Ook is de vereniging teleurgesteld dat bij het vaststellen van het nieuwe subsidiebeleid en beleidsplan Mooi eveneens geen gelegenheid is geboden om een zienswijze te geven. Het algemene sfeerverslag dat is gemaakt geeft de standpunten van de vereniging onvoldoende weer, zo staat in het bezwaarschrift. De vereniging reikte de gemeente een 5-tal punten aan die volgens de Oranje Vereniging Oude-Tonge op een eenvoudige wijze kunnen worden gerealiseerd en die per saldo voordeliger en beter zouden zijn dan het voorgestelde beleid.