Jan en Heleen van Harberden voor de bakkerij in Melissant.
Jan en Heleen van Harberden voor de bakkerij in Melissant. Foto: pr

Bakkerij Van Harberden viert veertigste verjaardag

MELISSANT – Ambachtelijke bakkerij Van Harberden in Melissant bestaat veertig jaar. Jan en Heleen van Harberden én hun personeel vieren het jubileum met de klanten. Het feest is deze week, van 9 tot 14 maart: een week vol acties in de winkel, twee wedstrijden en de Nacht van de Bakker.

Door Kees van Rixoort

De bakkerij aan de Julianaweg 49 ging op 14 maart 1975 open voor het publiek. De avond daarvoor was de officiële opening. Jan van Harberden sr., afkomstig uit Waddinxveen, nam de bakkerij over van bakker Van Brussel. De geschiedenis van de zaak gaat verder terug: bakker Israël begon er al in 1917.
Van Brussel verkocht ook veel kruidenierswaren in de bakkerij. Daar zette Van Harberden een punt achter. In het verbouwde winkeltje van 3 bij 3 meter gingen alleen nog brood en banket over de toonbank. Na een folderactie in het dorp liep het storm bij de nieuwe bakkerij. Van Harberden had iets nieuws geïntroduceerd in Melissant: de gevulde eierkoek. Daarvan werden er vijfhonderd verkocht.

Specialiteiten

De met slagroom en een likeurtje gevulde eierkoek is nog altijd een specialiteit van de bakkerij in Melissant. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de met Zwitserse room gevulde bolus, de worstenbroodjes (die tot in Brabant gewild zijn) en het van Flakkees eiwitrijk tarwe gemaakte boerenbrood. De Flakkeese cake, waarin de kruiden van kruudplaetjes zijn verwerkt, zijn ook een begrip. De kruudplaetjes zelf maakt Van Harberden ook.
De zaak is al sinds 2007 niet meer te vinden aan Julianaweg 49, maar in een nieuw pand aan de overkant, op nummer 30. Daar is volop ruimte om het brood en banket te produceren, in een ultramoderne ambachtelijke bakkerij, en te verkopen, in een gezellige, ruime winkel. Er is voldoende gratis parkeerruimte, en dat is volgens Jan van Harberden – de zoon van de twee jaar geleden overleden stichter die ook alweer vijfentwintig jaar actief is in de bakkerij – een van de sterke punten van de zaak.
Naast de producten uiteraard. "Hoge kwaliteit tegen een zeer redelijke prijs. "We maken alles zelf volgens oude recepten op een ambachtelijke manier", zegt Jan. Zijn vrouw Heleen vult aan: "We zijn ook heel flexibel. Als de tompoucen op zijn en een klant vraag erom, dan maken we ze. Een taart waar geen melk in verwerkt is? Geen probleem, wij spelen in op speciale wensen. Pas hebben we op een vroege maandagochtend nog driehonderd bolussen in Rotterdam laten bezorgen. Wij verkopen geen nee."

Workshops

De reikwijdte van de bakkerij in Melissant is sowieso behoorlijk. De zaak vervult duidelijk een regiofunctie, tot de kop van Voorne toe. Ook omdat Van Harberden in de omliggende plaatsen aan huis bezorgt én interessante workshops organiseert. Zo zijn er in april en mei workshops in het kader van '70 jaar bevrijding: vier je vrijheid'. Jan: "De deelnemers maken dan Zweeds wittebrood, Wilhelmientjes – dat zijn koekjes – en oranjetompoucen. Daarbij krijgen ze verhalen uit de tijd van de bevrijding te horen."

Feest

Deze week is het feest aan de Julianaweg 30. Klanten kunnen van maandag tot zaterdag profiteren van mooie aanbiedingen. Op zaterdag krijgt iedere vijfentwintigste klant zelfs een taart cadeau. Op vrijdag 13 maart is de Nacht van de Bakker. Dan kunnen geïnteresseerden van 19.00 tot 23.00 uur een kijkje achter de schermen nemen. De bakkerij is in vol bedrijf, er zijn diverse demonstraties en workshops voor kinderen. Bezoekers kunnen proeven en hun vragen stellen aan bakker Jan.
Verder zijn er twee wedstrijden. Tot 14 maart kunnen verhalen (met herinneringen aan bakkerij Van Harberden) en taartontwerpen worden ingeleverd. De maker van het beste verhaal wint een taart en gratis deelname aan een workshop. De winnaar van de taartontwerpwedstrijd ontvangt een taart met zijn of haar ontwerp erop.

Dankbaar

Veertig jaar Van Harberden, het is alweer een hele periode. Hoe kijken Jan en Heleen erop terug en hoe zou de volgende veertig jaar eruit gaan zien? "Lekkere dingen blijven bakken en hopelijk gaat onze zoon Jan de bakkerij overnemen. Dat het al die jaren zo goed gegaan is, hebben we te danken aan de Heere. Ook in de volgende veertig jaar hebben we Zijn zegen nodig."