Enkele momenten tijdens de inloop van afgelopen donderdag en andere activiteiten  Foto's: Hans Villerius
Enkele momenten tijdens de inloop van afgelopen donderdag en andere activiteiten Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Hervormde gemeente Stellendam start diaconaal project 'Caleido'

STELLENDAM – Het project bestaat nog maar enkele weken, maar het is nu al een doorslaand succes. Op initiatief van de Hervormde gemeente (PKN) te Stellendam is hier een diaconaal project gestart dat de naam 'Caleido' kreeg. Het bedoelt een inlooplocatie te zijn, een plek in de samenleving waar iedere bewoner van de Kop van het eiland, die om welke reden of op welke wijze dan ook op zoek is naar ontmoeting, een praatje, klusjes, of die misschien een hulpvraag heeft, gebruik van kan maken.

Door Hans Villerius

Elke donderdag staat hiervoor van 10.00 tot 15.00 uur verenigingsgebouw 'De Rank', Bosschieterstraat 6, open. Hier wordt een divers activiteitenaanbod georganiseerd, dat voor de één een vorm van dagbesteding is, voor de ander een plek voor sociaal contact of gezelligheid is of voor een derde een plek is om als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken. Maar ook als mensen wat hulp nodig hebben, bijvoorbeeld in de tuin, in de huishouding, bij het boodschappen doen, een maatje om mee te gaan wandelen, of een zwemvrijwilliger, dan kunnen ze op donderdag, zonder afspraak vooraf, binnenlopen in 'De Rank', bij inlooplocatie 'Caleido'. Mensen die veel alleen zijn, een burn-out hebben, werkloos zijn, mensen met een beperking, of wie gewoon weinig om handen heeft, ze zijn allemaal welkom. Vorige week donderdag stonden de deuren van het verenigingsgebouw voor de derde keer open en het project blijkt enorm aan te slaan. Steeds meer mensen weten de weg te vinden uit Stellendam en omgeving, hetzij om koffie te drinken, hetzij voor een spelletje, om muziek te maken, te knutselen of om goede tweedehands kleding te verwerken die hier ook elke donderdag ingeleverd kan worden. Binnenkort zullen er ook tuin- en kluswerkzaamheden worden aangeboden rondom 'De Rank'. Werken in de moestuin, het maken van een tuinbank bijvoorbeeld, het zijn enkele voorbeelden van werkzaamheden die in de planning zijn.

Caleido

"Dit alles in het kader van de Wmo en de participatiesamenleving", licht diaken Barend Keijzer van de Hervormde gemeente Stellendam toe, die samen met diaken Bram Kievit een belangrijke rol heeft gespeeld in het opstarten van het diaconale project. "Waar je de burgerlijke gemeente een terugtrekkende beweging ziet maken op het gebied van voorzieningen, zien we als plaatselijke kerk een taak liggen om daarin te voorzien door middel van een diaconaal project dichtbij huis. Niet alleen voor kerkelijk meelevenden, maar voor alle geledingen en gezindte in de samenleving." "Vandaar ook dat er de naam 'Caleido' voor is bedacht", vult Lydia van de Kreeke aan, die als aanspreekpunt fungeert. "In een caleidoscoop zie je allerlei vormen en kleuren zich om en door elkaar heen bewegen. Datzelfde zie je eigenlijk ook hier gebeuren. De verschillen in de samenleving, die hier in al hun verscheidenheid prachtig bij elkaar samenkomen. Vandaar de afgeleide naam 'Caleido'."

Professionele expertise

Om gestalte te geven aan het project, heeft de kerk aansluiting gezocht bij SjaloomZorg, om voor het aspect dagbesteding professionele expertise in huis te hebben. En omdat ook voor cliënten van SjaloomZorg het diaconale project heel aantrekkelijk is, maken momenteel acht cliënten hier gebruik van. "In tegenstelling tot veel andere dagbestedingsprogramma's krijgen zij hier dingen te doen die helemaal bij ze passen. Je ziet de mensen hier echt tot hun recht komen en dat is geweldig om te zien!", vertelt Lydia enthousiast. Er is hier voor elk wat wils en er wordt heel goed gekeken waar de interesses liggen van de mensen die hier binnenkomen, zodat iemand enthousiast en blij wordt van wat hij of zij doet bij Caleido.

Tweedehands kleding

Zoals al gemeld kan iedere donderdag in 'De Rank' ook goede tweedehands kleding worden ingeleverd bij 'Caleido', eveneens van 10.00 tot 15.00 uur. "Mensen komen soms zakken vol brengen", zegt Lydia. "Die kleding wordt hier ter plekke gesorteerd, door vrijwilligers thuis gewassen, daarna hier gestreken en van prijskaartjes voorzien, om iedere eerste donderdag van de maand hier ook weer verkocht te worden. Aan alle werkzaamheden die eraan verbonden zijn beleven de cliënten en de mensen die hier binnenlopen een prachtige dagbesteding. Ze vinden het fantastisch om te doen! En de opbrengst van de kledingverkoop komt geheel ten goede aan het 'Caleido' project, om dit financieel in stand te kunnen houden."

Beauty verwenavond

Naast de wekelijkse inloop op donderdag organiseert 'Caleido' maandelijks ook losse activiteiten voor alle mensen uit de samenleving. Inmiddels is er een compleet jaarprogramma samengesteld en daarop prijkt als eerstvolgende activiteit een Beauty verwenavond met schoonheidsspecialiste Mariëtte Versluis op donderdagavond 12 maart a.s. Mensen die er normaal gesproken niet zo toe komen maar toch wel eens wat extra aandacht aan de verzorging van het uiterlijk zouden willen geven, zijn deze avond van harte welkom. Na het aankopen van een toegangskaartje voor maar € 7,50 kan deze avond zonder verdere betaling, gebruikt worden gemaakt van twee 'diensten' die het verwenprogramma biedt. Hiervoor zijn o.a. Kapsalon Dineke aanwezig, schoonheidssalon Silkskin, pedicure Elly Euser of Ajna Voetmassage. Ook kunt u terecht voor mooie nagels. Verder worden er gezonde hapjes en drankjes geserveerd en krijgt u een heerlijke Smoothie aangeboden. En het mooie is dat allen die aan de Beauty verwenavond meewerken, dit geheel vrijwillig doen en iedereen de kans geven om zich voor een klein bedrag te laten verwennen. De aanvang is om 18.30 uur, hoe laat het afgelopen is, ligt geheel aan hoe druk het zal zijn.

Vrijwilligers gevraagd!

En als het toch over vrijwilligers gaat: 'Caleido' kan nog genoeg vrijwilligers gebruiken! Wie hiervoor interesse heeft wordt van harte uitgenodigd contact op te nemen, of gewoon een keer op donderdag binnen te lopen.

Voor alle extra informatie wordt u verwezen naar de facebookpagina, kunt u mailen naar inloopcaleido@gmail.com of bellen naar 06 23506507. De flyer met daarin alle activiteiten en informatie zal binnenkort in Stellendam en omgeving worden verspreid. Deze flyer en alle overige PR wordt geheel belangeloos verzorgd door Elza Feller van 'Opdekiek' in Goedereede.

Enkele momenten tijdens de inloop van afgelopen donderdag en andere activiteiten  Foto's: Hans Villerius
Afbeelding
Afbeelding