Er is een voortdurende discussie over hanteren van de norm bij ambulance en brandweer. Archieffoto Eilanden-Nieuws
Er is een voortdurende discussie over hanteren van de norm bij ambulance en brandweer. Archieffoto Eilanden-Nieuws Foto: Archief

Raadsfracties zijn bezorgd over veiligheidsaspecten in kadernota

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bereidt de programmabegroting 2016 voor. Om gemeenten binnen dit gebied te informeren over de financiƫle en beleidsmatige aspecten in deze begroting is er een Kadernota opgesteld. Deze nota was donderdagavond opgenomen op de agenda van de gemeenteraad, in de beeldvormende fase. De gemeente krijgt met het document inzicht in de financiƫle en beleidsmatige kaders voor het opstellen van de Veiligheidsregio Programmabegroting. Aan het agendapunt was een memo toegevoegd van burgemeester Lokker.

Door Jaap Ruizeveld

Het is eigenlijk een toetsing, gaf de voorzitter aan. Hij wilde graag gevoed worden met opmerkingen en adviezen vanuit de raad, die hij bij het overleg met het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio kon inbrengen. En die kwamen er ruimschoots. Van alle fracties. Vooral grote zorgen over de aanrijtijden van hulpverlenende diensten. Ongerustheid over bezuinigingen bij de brandweer. Vrijwilligers zouden op hun achterste benen staan. Gaan blusgroepen verdwijnen? Moeten kazernes sluiten? Komt toch het behoud van het politiebureau op het eiland in gevaar? Wat is het effect van een overkoepelende organisatie boven tien meldkamers in het land? Is er wel voldoende kennis van ons eilandelijk gebied als er hulp verleend moet worden? Is er extra capaciteit beschikbaar bij de politie in het toeristisch hoogseizoen?

Blusgroepen blijven

Burgemeester Lokker gaf aan dat voor wat de aanrijtijden betreft, in het licht van het bezuinigingspakket, er een voortdurende discussie is over de te hanteren norm bij ambulance en brandweer. Natuurlijk is het in de stadsregio anders dan hier op het eiland. Dat gekeken wordt, onderzocht wordt, of de eerste uitruk qua manschappen anders ingevuld kan worden, is een feit. De burgemeester verzekerde de raad dat er bij deze onderwerpen overleg wordt gevoerd met de vrijwilligers. Hij gaf aan dat er bij de blusgroepen op het eiland niets verandert. De huidige kazernes blijven functioneel in takt. Dat geldt ook voor het eilandelijke politiebureau. Lokker zegde toe zich in te zetten voor de gevraagde extra politiecapaciteit in het toeristische hoogseizoen. En uiteraard blijft het voor de volksvertegenwoordigers altijd mogelijk om budget vrij te maken als men iets extra nodig vindt.

Zorgpunten

Los van bovenstaande constatering komt wel een aantal zorgpunten voor de nabije toekomst aan de orde. De huidige financiering van alle taken en producten van de Veiligheidsregio is gebaseerd op solidariteit, waarbij is geaccepteerd dat niet elk product in alle gemeenten hetzelfde kost. Wanneer de werkelijke kosten aan gemeenten worden doorberekend heeft dat gevolgen voor de begroting, geeft de memo van de burgemeester aan. Ook zijn er zorgen (risicoparagraaf) dat gemeenten in het verleden verzuimd hebben om bij de overdracht van de brandweertaken kosten van groot onderhoud aan gebouwen in hun bijdrage op te nemen.