Voorbereiding op het buitenrijseizoen. Mignon van Heemst op Candy tijdens de obstakeltraining bij Manege Oostmoer  (Foto: Joyce de Ruiter)
Voorbereiding op het buitenrijseizoen. Mignon van Heemst op Candy tijdens de obstakeltraining bij Manege Oostmoer (Foto: Joyce de Ruiter) Foto: Joyce de Ruiter

Succesvolle obstakeltraining bij Manege Oostmoer

STAD aan 't HARINGVLIET - Zaterdagavond 21 februari werd er bij de Stadse vijfsterren FNRS-manege Oostmoer obstakeltraining gehouden. De deelnemers streden op deze avond niet om de prijzen, maar konden zich toch allemaal winnaar noemen.

"Bij de obstakeltraining is het de bedoeling dat de combinaties een spannend parcours afleggen, waarbij de 'gevaren' die je op buitenrit tegen kunt komen, nagebootst worden", zo vertelt Rowena Koster, instructrice bij Manege Oostmoer en coördinator van de obstakeltraining. "Kinderen die bij ons op ruiterkamp zijn geweest, zullen weten wat ik bedoel, want tijdens de ruiterkampweken is obstakeltraining een vast onderdeel. We hadden nu ook een uitdagend parcours, met bogen met wapperende linten waar de combinatie dan doorheen moest sturen, er was een glinsterend, knisperend zeil waar overheen gestapt moest worden, er waren klapperende vuilnisbakken, opengeklapte parasols, krappe doorgangen. Kortom: allerlei situaties die door paarden en pony's veelal heel erg eng gevonden worden, maar die je op buitenrit zomaar tegen kunt komen."
"De deelnemers waren verdeeld over een aantal groepen en iedere groep van zo'n acht combinaties kreeg een uur lang training", legt Rowena uit. "Je zag dat elk dier wisselend reageerde op de confrontatie met de enge objecten. Het was de kunst voor de berijder om op een rustige manier paard of pony zóveel vertrouwen te geven dat de hindernis genomen kon worden. De deelnemers werden gestimuleerd om, net als op buitenrit, samen te werken en elkaar te helpen als bleek dat een rijdier iets niet durfde."
"Het was een zeer geslaagde avond", besluit Rowena lachend, "want uiteindelijk konden in elke groep alle combinaties alle hindernissen nemen, dus iedereen mag zich winnaar noemen! Al met al was deze obstakeltraining een leerzaam iets voor paard en ruiter, maar ook een hele mooie voorbereiding op het buitenrijseizoen, dat met onze 'Enjoy the Ride'-rit op 4 april a.s. van start gaat!"