Maike bij mevrouw Groenendaal op bezoek.
Maike bij mevrouw Groenendaal op bezoek. Foto: Adri van der Laan

Ik kijk er nu al naar uit, maandag komt 'mijn' viervoeter weer langs! ­

SOMMELSDIJK - Als je een huisdier hebt en hier plezier aan beleeft sta je er niet bij stil dat dit plotseling voorbij kan zijn. Niet meer voor jezelf kunnen zorgen, opname in een zorginstelling en afstand van je huisdier moeten doen, is heel ingrijpend in het leven van dierenliefhebbers.

ZorgDier Nederland is een goede doelen organisatie, die zoveel mogelijk mensen toegang wil bieden tot een unieke, dierbare en verantwoorde vorm van huisdiercontact in de zorg. Dit verhoogt de levenskwaliteit van mensen met een psychische of lichamelijke ziekte of beperking. Wilt u samen met uw hond of kat liefde geven aan kwetsbare ouderen in Ouddorp, Oude-Tonge, Sommelsdijk en Dirksland?
Curamare en Stichting ZorgDier Nederland zijn een samenwerking aangegaan om kwetsbare ouderen wekelijks contact met huisdieren te laten ervaren. Kwetsbare en eenzame mensen, mensen met een trauma, een ontwikkelingsstoornis en/of beperking ervaren het contact met dieren in veel gevallen als stimulerend en vreugdevol. Een zorgdierbezoek is een geweldige ervaring en heeft aantoonbaar activerend en therapeutisch effect.
"Wij zijn op zoek naar zelfstandige vrijwilligers die over een goed gesocialiseerde hond of kat beschikken en na gratis selectie en training wekelijks een uurtje op bezoek willen komen bij een of meer oudere bewoners", aldus ZorgDier Nederland.
De vrijwilligers en hun huisdieren ontvangen professionele ondersteuning bij het bezoek aan de aan hun toegewezen bewoners. Door het positieve contact met het huisdier is zorgdierwerk in vergelijking met andere zorg ondersteunende activiteiten in Nederland uniek. Opgeleide vrijwilligers en hun huisdieren ontvangen veel positiviteit door hun bijzondere werk.
Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich inschrijven via www.zorgdier.nl. De cursus zal in de maanden april en mei worden aangeboden op een van de locaties van Curamare.
Daarnaast is er op 10 maart 2015 een inloopavond van 19.30-21.00 uur in locatie Nieuw Rijsenburgh, waar kennis kan worden gemaakt met de inhoud van en de gezichten achter het project. Het adres van deze locatie is Sperwer 271 in Sommelsdijk.
Als u interesse heeft in deelname of een idee heeft over financiële steun voor dit project, kunt u contact opnemen met ZorgDier via zorgdier@live.nl of tel. 06 10592212.
Als u contact wenst met CuraMare kunt u bellen naar Linda Westerbeke, coördinator dagbesteding en welzijn, via l.westerbeke@curamare.nl of tel. 0187 488300.

Kader:

Huisdieren oefenen een positieve invloed uit op kwetsbare oudere dierenliefhebbers.
Geestelijk: gevoelens van eenzaamheid, depressie, stress en angst verminderen.
Fysiek: hartslag en bloeddruk verlagend, het contact stimuleert beweging.
Sociaal: mens/dier interactie vormt brug naar contact met mensen, doorbreekt sociaal isolement.
Psychosociaal: minder onrust gevoelens.