Directeur-bestuurder GO-College, Jan de Jong (rechts),  in gesprek met Rein Osinga, voorzitter VVD-fractie in de gemeenteraad. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Directeur-bestuurder GO-College, Jan de Jong (rechts), in gesprek met Rein Osinga, voorzitter VVD-fractie in de gemeenteraad. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

GO-College legt brug tussen theorie en praktijk

Techniekopleidingen binnen handbereik

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hij moest de stap maken naar een private mbo-techniek opleiding op het eiland wilde hij zijn grote passie en betrokkenheid niet verliezen: Jan de Jong (53), geboren in Ouddorp en wonend in Dirksland. Tientallen jaren was hij als docent bouwkunde verbonden aan "de Tech" in Middelharnis. Daarna bij een ROC in Rotterdam. De drive voor zijn ingrijpende besluit kwam voort uit onvrede. Uit frustratie met het regulier onderwijs. Het moest persoonlijker. In 2012 startte hij het GO-College mbo techniek. Nu gehuisvest aan Boezemweg 13s in de kern Oude-Tonge.

Door Jaap Ruizeveld

Jan de Jong zag tijdens zijn onderwijsloopbaan een groeiend tekort ontstaan aan technici. Zonder dat er een mogelijkheid was om op de 'eilanden' een technische mbo-opleiding te kunnen volgen. Hij oriënteerde zich bij bedrijven en vond in eerste instantie drie leerbedrijven, tbp Electronics bv in Dirksland, Aquality in Stellendam en Van Rennes Elektrotechniek, aan zijn zijde om GO-College, mbo opleiding techniek te kunnen starten. Onze krant besteedde aan dit feit destijds aandacht. Genoemde bedrijven vonden ook dat de basiskennis van leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs niet aansloot op de praktijk en constateerden dat in het bedrijfsleven de leerfase verdween.

Overbruggen

GO-College wil de kennis- en cultuurkloof tussen het beroepenveld en het middelbaar beroepsonderwijs in de sector techniek overbruggen. Anders gezegd, de opleiding legt de brug tussen theorie en praktijk. Daar staat GO-College voor, geeft De Jong aan. Het bieden van een opleiding waar de leerling centraal staat. Dus waar hij of zij beslist geen nummer is, zoals toch vaak bij ROC-vestigingen buiten het eilandengebied het geval is. Een vakopleiding gericht op jongeren op 'de eilanden'.
Jan de Jong is directeur-bestuurder van het GO-College. Het is een stichting met een Raad van Toezicht. GO- College staat voor (GO = er voor gaan, goed onderwijs, gericht opleiden en Goeree-Overflakkee). Op dit moment zijn er 11 leerlingen en 7 leerbedrijven.

Eilandmarketing

"Wij hebben op de eilanden (Goeree-Overflakkee/Hoekse Waard/Schouwen-Duiveland en Voorne-Putten) een fantastisch arsenaal aan technische bedrijven die unieke producten maken. Dat is echt onderbelicht. Een item dat bij eilandmarketing immers concreet kan worden ingezet", zegt De Jong. Hij scherpt daarom zijn aanpak en visie van het GO-College nog eens aan. "Juist om ervoor te zorgen dat ook in de toekomst bedrijven over gekwalificeerd en goed personeel kunnen beschikken met vaardigheden die direct aansluiten bij en afgestemd zijn op hetgeen onze bedrijven nodig hebben. Dan vul je de slogan in van "Kennis maak je met elkaar". Je krijgt toekomstgerichte medewerkers die beschikken over actuele kennis.

Invloed

Bedrijven hebben door nauwe samenwerking zelf invloed op het leerproces van hun medewerker, vervolgt de directeur. "Zij kunnen binnen de kaders van het kwalificatiedocument dit afstemmen op hun bedrijfsproces. En dat proces is leidend bij het onderwijsleerproces. Vanuit de vraagkant van het bedrijfsleven spelen wij in op het versterken en ondersteunen van innovatieve ontwikkelingen". De Jong straalt trots uit en is nauwelijks te stuiten in zijn toelichting. Belangrijk is ook dat leerlingen geen grote reisafstanden behoeven af te leggen om op het eiland de opleiding te kunnen volgen. Oude-Tonge heeft goede openbaar vervoersverbindingen. Techniekopleidingen binnen handbereik, noemt de directeur het. "Waar wij in het landelijk opleidingsveld last van hebben is dat er te veel veranderingen - en ook nog te snel - worden aangebracht. Terwijl je je moet richten op de doelgroep waarvoor je opleidt. Een match bereiken, dat is de winstfactor".

Ambassadeurs

"Onze leerbedrijven zijn onze ambassadeurs", zegt De Jong. Hij stelt zich, samen met meerdere eilandbedrijven die zich inmiddels als ondersteuner van GO-College hebben gemeld, kwetsbaar op. Voor signalen en/of kritiek staat hij open. "Alleen door tegenwind gaat de vlieger omhoog", geeft hij aan. Onder andere met het organiseren van een "Dag van de Techniek" wil GO-College samen met bedrijven laten zien hoe het opleidingsproces in de praktijk werkt. Leerlingen naar een hoger niveau brengen. Hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Rein Osinga, VVD-fractieleider in de gemeenteraad, is een pleitbezorger voor de activiteiten van het GO-College mbo-techniek. Vanuit zijn jarenlange functies als voorzitter van bedrijven Agro Barendrecht en bij Edudelta aldaar, onderschrijft hij de opleiding op het eiland. Naast alle genoemde pluspunten voegt hij er nog één aan toe. "Als je bedrijfsgericht bent opgeleid is de kans groot dat je - met je arbeidsplaats - voor het eiland behouden blijft".

(Meer info: GO-college, Boezemweg 13s, Oude-Tonge, tel. 0187 750834, e-mail info@gocollege.nl.)