Wethouder Koningswoud en het Glasteam afgelopen vrijdagmorgen in de VIP-tent in Oude-Tonge. Foto: Hans Villerius
Wethouder Koningswoud en het Glasteam afgelopen vrijdagmorgen in de VIP-tent in Oude-Tonge. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Campagne 'Glas in 't Bakkie!' van start

OUDE-TONGE – Met als doel het scheiden van glasafval en het overige afval te verbeteren, is de gemeente Goeree-Overflakkee gestart met een campagne die hier extra aandacht voor vraagt. Met als motto 'Glas in 't Bakkie!' vond vrijdag 13 februari de aftrap van de campagne plaats door middel van een speciale glasbakkentour.

Door Hans Villerius

Bij de glasbak voor de Albert Heijn aan de Dabbestraat in Oude-Tonge was deze morgen een gele VIP-tent ingericht waarin iedere bewoner die glas naar de glasbak kwam brengen door een speciaal Glasteam, ook in 't geel gestoken, als VIP werd ontvangen en als dank een gele boodschappentas cadeau kreeg. 's Middags was het Glasteam met zijn VIP-tent ook te vinden bij de Agrimarkt in Middelharnis en bij de Albert Heijn te Ouddorp, maar in Oude-Tonge vond 's morgens de echte start plaats toen wethouder Piet Koningswoud glasafval in de glasbak aan de Dabbestraat liet verdwijnen en een korte toelichting gaf op het waarom van de glascampagne.
Momenteel wordt jaarlijks per persoon gemiddeld 19 kilo glas naar de glasbak gebracht, het streven is om die hoeveelheid te verhogen naar 25 kilo, zo gaf Koningswoud aan. En waar momenteel het overig huishoudelijk afval jaarlijks nog voor 30% uit glasafval bestaat, is het 't streven om dit percentage terug te dringen naar tien. Maar liefst 90% van het afvalglas is herbruikbaar, zodat het zonder meer moeite loont om dit niet langer tussen het huishoudelijk afval te laten verdwijnen. En mochten er in glazen potjes nog restjes zitten, is dat helemaal niet erg, liet de wethouder weten, want tijdens het afvalproces zorgen bacteriën er wel voor dat ook die restjes op gaan. En deksels die nog op potjes zitten zijn eveneens geen probleem, want sterke magneten maken daar korte metten mee bij de verwerking van het afvalglas. Daarom ook de oproep om het glasafval niet (meer) in de kliko te dumpen, bij het overige afval, maar: glas in 't bakkie!