Hans en Arjanne Hameeteman bij de huidige Vispaleiswinkel. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Hans en Arjanne Hameeteman bij de huidige Vispaleiswinkel. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen

Vispaleis Hameeteman Ouddorp krijgt complete metamorfose

OUDDORP – "Voor ons is het een uitdaging om vanaf eind maart een vernieuwd bedrijf te kunnen presenteren dat past in deze tijd. Dat voldoet aan de huidige specifieke wensen van klanten en bezoekers. Wij hopen de - in de loop der jaren als bedrijfsnaam gerenommeerde Vishandel Hameeteman - blijvend en versterkt op de kaart te zetten. Met een sprekende uitstraling en een nieuw elan. Als een aanwinst voor Ouddorp en het eiland", vertelt Arjanne Hameeteman (30) die met haar man Hans en een team opgeleide medewerkers, vanaf eind maart een vernieuwde viswinkel (Vispaleis) gaan runnen.

Door Jaap Ruizeveld

Het Vispaleis, het restaurant en de groothandel. Het zijn drie elementen die al tientallen jaren gevestigd zijn op de locatie aan het Hoge Pad in Ouddorp. Eén van de belangrijke lokale wegen die naar de Noordzeestranden leidt. Een terrein dat grenst aan de Jumbo-supermarkt. Schuin tegenover woonzorglocatie De Vliedberg. In 1972 startte de grondlegger van het bedrijf Kees Hameeteman (nu bijna 91) er zijn nieuwe vestiging. Daarvoor had hij, al vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw, verse vis verkocht maar dan op de locatie bij de Ouddorpse haven. Het bedrijf waarin de kinderen hun flinke inbreng leverden, ontwikkelde zich uiterst succesvol. Niet alleen met de exploitatie van de winkel (het Vispaleis) in Ouddorp. Vishandel Hameeteman veroverde ook nationaal en internationaal faam als groothandel. Terwijl daarnaast het zelfstandige visrestaurant (met dochter Clara en Gerard) een vaste bezoekerskring aan zich wist te binden. Nadat Kees Hameeteman (sr.) zijn bedrijf had overgedragen zetten de broers Klaas, Jan, Hans en Wim, in onderlinge eigendoms- en werkafspraken de groothandel en de exploitatie van het Vispaleis voort.

Op de schop

Inmiddels zijn er nieuwe zakelijke afspraken gemaakt en regelingen getroffen. Hans en zijn vrouw Arjanne pakken nu als nieuwe eigenaren van het Vispaleis de draad op voor een complete metamorfose. De viswinkel wordt ingrijpend verbouwd. Aangepast aan alle eisen van deze tijd. Het pand gaat volledig op de schop. Projectleider Remmerswaal uit Delft zal - met inzet van plaatselijke ondernemers – het werk tot een aantrekkelijk eindresultaat leiden. Na zaterdag 14 februari sluit de deur van de huidige viswinkel. Twee dagen later begint de verbouw. Als alles volgens plan verloopt kan het complex 25 maart officieel voor genodigden worden geopend. Klanten en bezoekers zijn een dag later, vanaf 26 maart, van harte welkom en uitgenodigd om dan een kijkje te komen nemen.

Verkoop gaat door

In de verbouwperiode gaat de visverkoop - via een viskar op het terrein - gewoon door. De verbouwing zou ook geen gevolgen hebben voor het bekende visrestaurant dat op de gebruikelijke dagen en tijden geopend blijft. De eigen groothandel wordt eind van deze maand wel definitief stilgelegd. De broers Hans en Jan Hameeteman blijven op de vrijdagse visafslag in Stellendam actief. Enerzijds om verse vis te kunnen leveren aan de vernieuwde winkel en anderzijds nog ten behoeve van enkele groothandelaren. Zodra de visverwerkingsloods - waarin nu nog de groothandelsactiviteiten plaatsvinden - leeg komt, wordt ook daar begonnen met ingrijpende veranderingen. De ruimte biedt kansen voor een winkelvestiging. Het eerste bedrijf, Country Garden, dat onder de nieuwe naam De Bloemensuper verder gaat, heeft inmiddels een huurcontract ondertekend.

Modern                                                                                                                                

Hans en Arjanne hebben inmiddels met succes opleidingen gevolgd om straks de nieuwe winkel te kunnen presenteren. Daarbij ondersteund door medewerkers die daarvoor workshops en cursussen volgen. Arjanne rondt nog deze maand haar opleiding 'visspecialist' af. De inrichting van de winkel wordt uiterst modern. Met 48 zitplaatsen voor bezoekers die een lunch of snelle vis hap willen nuttigen. Kant- en klaar producten, cateringmogelijkheid en luxe artikelen. Het past allemaal in het concept. Een leef-bak met oesters en kreeften en o.a. een saladebar, dit alles geheel in een uitnodigende open winkelruimte. Over de strakke lijnen-inrichting is goed nagedacht. Met uiterst moderne apparatuur, visbakoven, vriezer. Noem maar op. Ook het buitenterrein wordt klantvriendelijk ingericht. Er komt een groot terras waar passanten die bijvoorbeeld op weg zijn naar of van het strand ook een kopje koffie kunnen drinken. "Het is belangrijk dat de bedrijfsfamilienaam Hameeteman in Ouddorp blijft. Wij zetten ons er voor in om het Vispaleis dat al zolang bekend is, in een vernieuwd jasje klantvriendelijk te mogen uitdragen",vertelt Arjanne als woordvoerder in deze bedrijfstoelichting.

Impressie van de nieuwe inrichting.