Vanaf 1 maart is de nieuwe dienstregeling geldig. Foto: Martijn de Bonte
Vanaf 1 maart is de nieuwe dienstregeling geldig. Foto: Martijn de Bonte Foto: Martijn de Bonte

Onrust over veranderingen busvervoer blijkt onterecht
Buslijn 133 Connexxion vanaf Oude-Tonge vervalt niet

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ouders van leerlingen en ook leerlingen zelf op Goeree-Overflakkee die lessen volgen aan een van de vestigingen van Scalda (school voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie) met vestigingen in Zierikzee, Goes, Middelburg en Vlissingen, toonden vorige week hun ongerustheid over de nieuwe busdienstregeling van Connexxion in de provincie Zeeland. Er waren signalen (geruchten) dat in de contractbesprekingen van de provincie Zeeland met het vervoersbedrijf lijnen geschrapt zouden worden. Waaronder de directe buslijn 133 van Oude-Tonge naar Zierikzee Sas. Dit blijkt niet juist te zijn. Onderzoek wijst uit dat hier sprake moet zijn geweest van onduidelijkheid c.q. foutieve informatie in reisplanner OV9292.

Door Jaap Ruizeveld

Jaap Jansen, verkeerskundige bij Connexxion, wil de beweringen dat de directe lijnbus 133 van Oude-Tonge (station) naar Zierikzee Sas met directe aansluiting op buslijn 132 naar Goes vervalt, snel uit de wereld helpen. "Er moet wel worden overgestapt", voeg hij er voor de duidelijkheid aan toe. Op de website van Connexxion kan men de correcte gegevens vinden. Dat er in maart een nieuwe dienstregeling in Zeeland wordt ingevoerd is correct. Dat een dienstregeling valt in een concessieovereenkomst is ook juist. De onrust over de buslijn vanaf station Oude-Tonge naar Zierikzee met aansluitingen is, zijn inziens, mogelijk te verklaren door de info op genoemde Reisplanner.

Zeeland

Connexxion is niet alleen door Scalda (vervoerscoördinatie) benaderd over de gesignaleerde bezorgdheid. Ook de gemeente Goeree-Overflakkee (Beleidsafdeling Verkeer en Vervoer) stelde vragen. Daarnaast waren er ouders die bij het vervoersbedrijf duidelijke uitleg wensten. Verandert er op ons eiland helemaal niets richting Zeeland? Dat is ook weer niet waar. Buslijn 629, die nu nog vanaf station Oude-Tonge vertrekt richting Goes, zal met ingang van de nieuwe dienstregeling vanuit Bruinisse starten. In de provincie Zeeland komen er meerdere aanpassingen en daarover maakt Scalda zich flinke zorgen. Aan leerlingen is per mail gevraagd hun knelpunten bij het busreizen, op basis van de nieuwe dienstregeling, te melden. In het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland zou op 23 februari een informatieve bijeenkomst worden belegd waar gesproken wordt over de Zeeuwse buslijnen-perikelen.