Natuurmonumenten wil circa 80 hectare grond kopen aan de noordrand van Goeree

Vervolg van de voorpagina

Buitendijkse polders veranderen in brakke slikken en schorren, waar uitgestrekte rietlanden kunnen ontstaan. Er komen vogeleilanden en geulen. Zo kunnen oorspronkelijke planten terugkeren en trekvissen en moeras- en watervogels weer hun plek vinden. Vogelbescherming Nederland bouwt onder meer een zogenoemde spiekkoepel. Dat moet de enige plek ter wereld worden waar natuurliefhebbers vogels bijna kunnen aanraken, zonder de dieren te verstoren. Zo - en bijvoorbeeld door middel van aanlegsteigers - wordt het gebied ook voor bezoekers aantrekkelijker gemaakt.

Natuurmonumenten gaat als mede-initiatiefnemer ruim 6 miljoen euro investeren in het herstel van het deltalandschap. De natuurbeheerder wil met dat geld onder meer een cruciale ontbrekende schakel van circa 80 hectare aan de noordrand van Goeree kopen. Verder wil Natuurmonumenten geld stoppen in het versterken van de Korendijkse slikken en een aanmeersteiger voor rondvaartboten en aantal ligplaatsen voor pleziervaart op de oostelijke punt van Tiengemeten.

"Natuurmonumenten zet zich al 110 jaar in om in Nederland natuur te beschermen en sterker te maken. Het is geweldig dat wij nu met vijf andere organisaties zo'n grote bijdrage kunnen leveren aan deze iconische natuur'', zegt Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten. "En iedereen kan daar volop van genieten: straks kun je vanuit hartje Rotterdam rechtstreeks met de aqualiner naar Stellendam voor verse Noordzeegarnalen of naar Tiengemeten voor een wandeling en een pannenkoek.''

Walhalla

Boswachter Ted Sluijter is niet minder enthousiast. "Het Haringvliet wordt een walhalla voor trekvissen en -vogels. Grote sterns, dwergsterns en visdieven profiteren optimaal van de toename in voedselbeschikbaarheid. Slikken en schorren, rietvelden met kreken, natuurlijke oevers en zandplaten helpen soorten als kroeskoppelikaan, zeearend, steur, paling en elft aan voedsel en een veilige omgeving om te paaien en op te groeien."

Ook de gemeente Goeree-Overflakkee ziet kansen na de royale gift vanuit het Droomfonds. "We kennen de exacte plannen nog niet precies", geeft wethouder Piet Koningswoud aan namens het college van Burgemeester en Wethouders. "Maar met de ideeën die in Met de Stroom Mee staan beschreven kan een positieve impuls worden gegeven aan de lokale economie en de sectoren recreatie en toerisme. Het biedt zeker kansen voor diverse projecten en gebiedsontwikkelingen die we op ons mooie eiland voor ogen hebben. Maar daarbij willen we wel benadrukken dat brede onderlinge en goede afstemming over lopende ontwikkelingen in het gebied met alle betrokkenen belangrijk is, zoals het realiseren van windenergie en de structuurverbetering van de agrarische sector."

"We vinden het belangrijk om het goede en duurzame leefklimaat op Goeree-Overflakkee, een van de basiskwaliteiten van ons eiland, te versterken met onderscheidende gebiedsontwikkelingen", vervolgt Koningswoud. "De schenking uit het Droomfonds kan daar een bijdrage aan leveren. Denk hierbij aan onder meer het vergroten van het aanbod van toegankelijke natuurgebieden, de ontwikkelingen bij de (voormalige) Expo Haringvliet, de gebiedsontwikkeling van de noordrand van Goeree-Overflakkee, waar natuur, recreatie en wonen met elkaar worden verbonden, het verbinden van de havens, de natuur en dorpen aan het Haringvliet. En in de toekomst mogelijk zelfs een verbinding tussen het Haringvliet en de Grevelingen."