Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Stilstaan bij de ramp

NIEUWE-TONGE - "De zee nam het land, dat eerder door mensenhanden was genomen." Dat was één van de eerste zinnen uit de toespraak van waarnemend-burgemeester Lokker. Hij sprak deze woorden uit bij het monument op het Finlandplein, achter hem staan de houten woningen die na de ramp zijn geschonken door Finland. Op het monument staat de tekst: "Doch de Heere in de hoogte is geweldiger dan het bruisen van grote wateren" (Psalm 93).

Tekst en foto: Martijn de Bonte

"Goed om elk jaar deze gebeurtenis opnieuw te gedenken. We willen en kunnen de ramp nooit vergeten," aldus de burgemeester. In Nieuwe-Tonge zijn zesentachtig mensen omgekomen tijdens de watersnoodramp. Tijdens de bijeenkomst werden de namen van de overleden personen plechtig voorgedragen.

Zelfgeschreven lied

Hans Timmer zong een zelfgeschreven lied, dat begint met: "Water, water en wind, spelen als immer met alles wat op aarde leeft. De maan schijnt vol, de zee die beeft. Een bange nacht in groot geweld, waar een mensenleven niet meer telt. Het water van de zee zo hoog, de mens zo klein en machteloos. Als dijken breken in de nacht, niemand had dit ooit verwacht."

Lees meer over de watersnoodrampherdenking op pagina 10 en 11.