Eilandvisie is goed maar het gaat om de uitvoering

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de aanloop naar de vaststelling van een nieuwe Eilandvisie, gepland voor de vergadering van 12 februari, stond er donderdagavond in de beeldvormende fase nog een presentatiemoment voor de politici op de agenda, Na vaststelling kan de visie naar een uitvoeringsprogramma worden vertaald. De doelstelling is om te komen tot een breed gedragen visie op de toekomst van de eilandgemeente. Dit moet worden bereikt in samenwerking met burgers, bedrijven en instellingen en is onderdeel van het gesloten coalitieakkoord.

Door Jaap Ruizeveld

De wijze van presentatie was verrassend. Niet op papier maar via een 'miniwebsite' werd de samenvatting van het document toegelicht en om het nog meer spectaculair te maken werd in een digitaal magazine in nog geen drie minuten de kernthema's van het eiland Goeree-Overflakkee in woord en beeld voorgespiegeld. Wethouder Van der Vlugt was in zijn nopjes.

Concretisering van de visie is een opdracht van de gemeenteraad in 2013. Over het onderwerp is een aantal sessies gehouden met zogenoemde stakeholders en één bewonersbijeenkomst.

Door de gemeentelijke organisatie zijn bestaande visies en beleidsdocumenten bekeken en vergeleken met de huidige trends. Op basis van deze analyse is onder begeleiding van een communicatiebureau in september 2014 aan de raad een concept visie gepresenteerd, die daar mee instemde.

Faciliteren

Bij het document is een verslag opgenomen van genoemde samenkomsten. Daarin werd vooral aandacht geschonken aan de punten promotie (het eiland is nog te onbekend) en aandacht voor de jeugd om het eiland leefbaar te houden. Daarnaast is het signaal dat het opstellen van een visie goed is, maar dat het juist gaat om de uitvoeringsaspecten. Ook dient de gemeentelijke overheid initiatieven te faciliteren en moet zij daarin duidelijkheid uitstralen. De raad wees op het thema innovatie, het laten aansluiten van het onderwijs bij de ontwikkeling van werkgelegenheid. Enige ongerustheid was er over het bereiken van een balans. Zijn er voldoende bewoners en bezoekers om onze levensstandaard te kunnen behouden, vroeg Eijkenduijn (PvdA) zich af.

Uitnodigen

Om te voldoen aan de uitgesproken wens om als bedrijf /instelling en bewoner mee te mogen denken wenste de raad terugkoppelingen en goede communicatie. Men wordt uitgenodigd bij de uitvoering van de visie op de verschillende onderwerpen aan te schuiven. De politici drongen aan op mogelijkheden dat er ook digitaal kan worden meegedaan. Verwacht wordt dat het uitvoeringsprogramma in de loop van dit jaar aan de gemeenteraad kan worden aangeboden. Belangrijk is om jaarlijks te bezien in hoeverre de visie nog actueel is of dat er een aanpassing nodig is.