Afbeelding
Foto:

De Wegwijzer voor richtinggevend en veelkleurig onderwijs

MIDDELHARNIS - SBO de Wegwijzer te Middelharnis is een christelijke school voor speciaal basisonderwijs. De Wegwijzer biedt onderwijs en begeleiding aan leerlingen in de leeftijd van 4 tot en met circa 14 jaar, die speciale onderwijsbehoeften hebben en al of niet hulpvragen op sociaal-emotioneel gebied. Dit kunnen onder andere kinderen met een indicatie voor het speciaal onderwijs zijn. Deze kinderen hoeven dan niet langer naar een specialistische school buiten het eiland. Kinderen die niet naar een specialistische school gaan buiten het eiland, komen in het licht van passend onderwijs steeds meer voor. Tevens wordt hierdoor de reisduur flink verkort.

Door Carin van Buren

De organisatie en het onderwijs werken vanuit de protestants-christelijke identiteit. Voor de leerlingen krijgt dit vorm in alle aspecten van de dagelijkse schoolpraktijk. Naast de bijbellessen krijgen zij ook begeleiding en verantwoordelijkheid in de omgang met elkaar en de zorg voor hun naaste(n) en hun omgeving.

Toelatingsverklaring

Om kinderen toe te kunnen laten op de school is er een toelatingsverklaring nodig die in een aparte commissie (TLC) kan worden afgegeven. Er kan ondersteuning gegeven worden aan leerlingen met diverse leer- en gedragsproblemen. Ook is er specialisme op het gebied van jonge kinderen met extra ondersteuningsbehoeften. De Wegwijzer laat leerlingen toe, nadat er grondig overleg met de ouders/verzorgers en de school van herkomst is geweest omtrent de onderwijsbehoeften van de leerling. Op verschillende momenten in het jaar kunnen nieuwe leerlingen (na het verkrijgen van een toelatingsverklaring, die ook tijdelijk kan zijn) toegelaten worden op de Wegwijzer. Ouders/verzorgers van nieuwe leerlingen ontvangen een uitgebreide introductie en begeleiding op de school.

Ontwikkelperspectief

De school hanteert voor alle leerlingen een ontwikkelperspectief, waarin op grond van de mogelijkheden en ondersteuningsvragen van de leerling het onderwijs gepland kan worden. Hiermee creƫert de Wegwijzer een passend aanbod voor iedere leerling. De ontwikkeling van elke leerling wordt met deskundigheid gevolgd, besproken en vastgelegd.
De Wegwijzer heeft professionele en eigentijdse voorzieningen. Het onderwijs wordt gegeven in basisgroepen (11-15 leerlingen per groep) maar ook wordt er groep doorbrekend gewerkt. De activiteiten worden aangeboden door middel van verschillende werkvormen. Er zijn groepsactiviteiten, kleine instructiegroepen en individuele activiteiten. Op deze manier krijgen de leerlingen een passende benadering. De lessen worden methodisch en thematisch aangeboden. Zo nuttigen ze onderwijs uit de theorie (instructie op school), maar ook uit de praktijk door onder andere workshops, werkbezoeken, gastlessen en projecten. Door deze combinatie kunnen de leerlingen beter verbanden leggen en blijft het onderwijs uitdagend.

Afspraken

Speciaal voor de pauzes en momenten van ontspanning beschikt de school over uitdagende speelmiddelen voor zowel binnen als buiten. De sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen is op de school van groot belang en heeft veel invloed op de leerontwikkeling van leerlingen. Daarom worden gedragsregels gehanteerd die opgesteld zijn door en voor leerlingen. Deze regels zijn gevisualiseerd, waardoor de aandacht aanwezig blijft. Naast deze regels zijn er ook duidelijke richtlijnen over de afspraken en structuren binnen de school.

Externe specialisten

Op de Wegwijzer staat het kind met onderwijsbehoeften centraal. De school voorziet dan ook in allerlei vormen van ondersteuning en begeleiding volgens de principes van Handelingsgericht Werken. Dit wordt door deskundige leerkrachten, onderwijsassistenten, interne (w.o. een logopedist, orthopedagoog en kinderfysiotherapeut) en externe specialisten verzorgd. De Wegwijzer hanteert intern een systeem van kwaliteitsbewaking voor onderwijs en begeleiding. Een gemotiveerd bestuur ziet toe op effectieve en efficiƫnte inzet van de beschikbare middelen. Ook het verzorgen van ambulante begeleiding aan en op andere basisscholen behoort tot het takenpakket van De Wegwijzer. Deze begeleiding varieert van persoonlijke begeleiding tot teamscholing.

Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande meer informatie willen, bezoek dan de website of neem telefonisch contact op met de school. Kijk voor meer informatie op www.sbodewegwijzer.nl.