Afbeelding
Foto: Mirjam Terhoeve

Vrijwilligers Jeugdwerk Oude-Tonge op eigen kracht verder

OUDE-TONGE- Het nieuws kwam voor de vrijwilligers in Oude-Tonge als een donderslag bij heldere hemel: Vanwege de bezuinigingen werd de subsidie voor het jeugdwerk per 1 januari 2015 stopgezet. Hiermee zou een einde komen aan de maandelijkse knutselmiddagen voor de Oude-Tongse jeugd. Ongeloof, verdriet en verontwaardiging heerste er bij de acht vrijwilligers. Echter, de groep herpakte zich en besloot voor eigen rekening verder te gaan. 'Slikken, opstaan en weer doorgaan' was het motto, met als resultaat, dat er op 11 februari aanstaande weer als vanouds geknutseld kan worden in de Bernhardstraat.

Door Mirjam Terhoeve

Drie vrijwilligers van het eerste uur, het echtpaar Matty en Koop Klos en hun buurvrouw Rita Visbeen, zijn nog steeds erg teleurgesteld over de beslissing. "In juni kwam een medewerkster van de Stichting 'Zijn' ons mededelen, dat de subsidie op het jeugdwerk zou vervallen", vertelt Matty. "Het jeugdwerk was één van de activiteiten van deze stichting. Door de gemeentelijke bezuinigingen zag 'Zijn' zich genoopt om een aantal van haar activiteiten niet meer te ondersteunen, waaronder dus het jeugdwerk. Het kwam voor ons als een klap in het gezicht. We hadden dit helemaal niet zien aankomen. In september kregen we het nieuws zwart-op-wit overhandigd. Toen was het dus officieel. We waren er allemaal confuus van. Het is zo jammer voor de vele kinderen, die hier altijd kwamen, maar vooral ook voor de kinderen, wiens ouders geen geld hebben voor dure hobby's, maar wel bij ons konden komen".

Op de kleintjes letten

"Na de eerste teleurstelling zijn we toch nog maar eens bij elkaar gekomen en hebben we nagedacht over de toekomst", vult Rita aan. "De stichting had aangegeven, dat we wel door konden gaan, maar dan op eigen initiatief en voor eigen rekening. Dus hebben we gekeken hoe we dat in konden vullen. Aangezien er gemiddeld zo'n 25 tot 30 kinderen per keer komen, denken we uit de kosten te komen. Natuurlijk moeten we wel goed opletten wat we gaan maken en is het zaak om op de juiste manier materiaal in te kopen. Letterlijk en figuurlijk op de kleintjes letten dus. Gelukkig zijn er via het internet heel veel leuke voorbeeldjes te vinden en we hebben inmiddels al vele ideetjes opgedaan. Helaas weten we nooit van te voren hoeveel kinderen er zullen komen. Anders kon je de inkopen nog beter uitkienen."

"Het is gewoon jammer, dat je nu een bedrag kwijt bent aan de huur van het zaaltje", voegt Koop eraan toe. "Geld dat je voorheen in het materiaal kon steken. Maar zolang de pot niet leeg is, gaan we door. Uiteraard willen we de entreeprijs laag houden. Het moet voor alle kinderen uit alle lagen van de bevolking toegankelijk blijven. Verder blijven we hopen op wat financiële steun uit de samenleving. In het verleden konden we voor een versnapering wel eens een beroep doen op de plaatselijke Albert Heijn en ook drogisterij Van Loon en de Marskramer schonken wel eens wat spulletjes. Dat is toch leuk. Wie weet zijn er in de toekomst nog wat meer sponsors te vinden. Al is het maar voor de zaalhuur, dat zou mooi zijn".

Voldoening

De drie vrijwilligers hebben er duidelijk zin in. Ze doen dit jeugdwerk al ruim 15 jaar en willen er het liefst nog heel lang mee doorgaan. "Het geeft heel veel voldoening", beamen ze. "Je ziet dat de kinderen genieten, maar zelf hebben we er ook erg veel plezier in. Al is het soms wel druk hoor. Vooral de laatste jaren zien we steeds meer kinderen komen. Er is een periode geweest, dat het wat terugliep, maar die tijd is voorbij. Zoals vermeld komen er gemiddeld zo'n 25 tot 30 kinderen en het gebeurt ook wel, dat er ruim 50 komen. Vooral de themamiddagen als Pasen, Moederdag en Vaderdag worden druk bezocht. Hoewel onze groep uit acht personen bestaat kan niet iedereen altijd komen. Daarom hopen we ook in de toekomst een beroep te kunnen doen op ouders, die even een handje blijven helpen. En, het allerbelangrijkste, dat de ouders hun kinderen blijven motiveren om te komen. Alleen met voldoende kinderen kunnen we uit de kosten komen en kunnen we door blijven gaan met deze middagen".

Voorlopig is er tot de zomervakantie een keer per maand een knutselmiddag op de woensdag. De data worden via briefjes op school en posters in het dorp bekend gemaakt. De eerstvolgende middag is op 11 februari. Dan wordt er een mooie krans gemaakt. Alle kinderen van 4 tot 12 jaar zijn van harte welkom in het zaaltje aan de Bernhardstraat. De toegangsprijs is € 2,-.

Mensen, die het jeugdwerk willen sponsoren of als vrijwilliger willen meehelpen op een woensdagmiddag, kunnen informatie krijgen via de familie Klos, telefoon 0187 643622.