Afbeelding
Foto: Shutterstock

Leeftijdsgrens alcoholverkoop aan jongeren wordt niet goed nageleefd

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Al is het maar een momentopname, het geeft wel een beeld van het feit dat het nog steeds droevig is gesteld met het naleven van de leeftijdsgrenzen van de Drank- en Horecawet op Goeree-Overflakkee. Dit ondanks de uitgebreide aandacht die zowel landelijk als op gemeentelijk niveau de afgelopen jaren aan dit onderwerp is besteed met o.a. voorlichtingscampagnes, Super-Fris en scholing van kassières". Dit blijkt uit resultaten van een zogenoemd Mysterie Guest Onderzoek van 18 oktober 2014. Het document is als bijlage gevoegd bij het Preventie- en handhavingsplan Alcohol Goeree-Overflakkee 2015-2018, dat donderdagavond in de gemeenteraad aan de orde komt.

Door Jaap Ruizeveld

Medewerkers van de gemeentelijke afdeling MAZa en VHV, met ondersteuning van jongeren tussen 15 en 19 jaar, voerden op genoemde datum een controleactie uit bij 34 (van de 36) supermarkten en slijterijen op Goeree-Overflakkee. Met als doel te onderzoeken of supermarkten en slijterijen zich houden aan de wettelijke bepalingen met betrekking tot het verstrekken van alcoholhoudende drank aan jongeren, die de wettelijke leeftijd (sinds 1 januari 2014 verhoogd naar 18 jaar) nog niet hebben bereikt.

Niet op orde

Bij 21 bedrijven was er sprake van één of meerdere overtredingen, variërend van geen identificatieplicht, geen toezicht op de kassa tot het daadwerkelijk verstrekken van zwak- of sterk alcoholhoudende drank aan minderjarigen. Meer dan de helft van de bedrijven (61,8%) had hun zaken niet op orde. Hiermee scoort Goeree-Overflakkee behoorlijk slechter dan het landelijk gemiddelde, dat net boven de 50% ligt. Bij dit onderzoek bleek dat jongeren onder de 18 jaar relatief gemakkelijk zwak- én sterk-alcoholhoudende drank kunnen verkrijgen, al dan niet met hulp van oudere leeftijdsgenoten.

Onvoldoende

Ook kwam naar voren dat het toezicht op de kassa te wensen overliet en dat in veel gevallen niet om legitimatie werd gevraagd. "Jammer genoeg is gebleken dat de preventieve aanpak van de afgelopen jaren onvoldoende heeft geleid tot beperking van de problematiek rondom de verkoop van alcoholhoudende drank aan jongeren", stelt het gemeentelijk document.

Handhaven

Gelet op de resultaten van het onderzoek is actie geboden. Niet alleen Preventief. Ook op het gebied van toezicht en handhaving (repressief). Op het moment dat gehandhaafd wordt, moet daadwerkelijk worden doorgepakt; de boetes en verbeurde dwangsommen moeten worden geïnd en - als uiterste middel - moet de inrichting zelfs worden gesloten. Tijdens de pilot DHW (2008-2011) is gebleken dat meer repressief optreden bevorderend werkt ten aanzien van de naleving van de wet- en regelgeving.