Fiori Musicali geeft uitvoering Matthäus Passion

MIDDELHARNIS - De Matthäus Passion van Bach is het meest uitgevoerde werk in de lijdenstijd. Kamerkoor Fiori Musicali zal, evenals twee jaar geleden, in de Grote Kerk aan de Ring van Middelharnis op 21 maart a.s. een uitvoering van dit magistrale werk geven.

In deze passiemuziek gaan uitzonderlijke verbeeldingskracht en nauwgezetheid hand in hand en kan de toehoorder ervaren wat het ware meesterschap van de componist inhoudt. Medewerking wordt verleend door het Orion barokorkest. Solisten zijn Adrian Fernandes, evangelist; Tiemo Wang, Christus; Jacqueline Meijer, sopraan; Barnabas Hegyi, altus; Paul Kieviet, tenor en Fülep Máté, bas. Het koraal in het openingskoor wordt gezongen door enkele leerlingen van het Prins Maurits schoolkoor. Het concert begint om 19.30 uur, de kerk gaat open om 19.00 uur. Na het eerste deel van het concert is er een korte pauze.

Bach

De tekst van de Matthäus-Passion is de letterlijke Bijbeltekst van de evangelist Mattheüs. Daarmee koos Bach bewust niet voor een libretto, dat de oorspronkelijke Bijbeltekst door berijmingen verving. In 1725 kreeg Bach een oratoriumtekst in handen van de Duitse dichter en librettist Christian Friedrich Henrici (pseudoniem: Picander). Beiden werkten geruime tijd nauw samen aan de uitwerking van passende teksten. Picander liet de oorspronkelijke Bijbelteksten intact en zorgde ervoor dat de vrije teksten van de recitatieven en aria's bij het theologische gedachtegoed van die tijd pasten.

Een van de belangrijkste kernpunten van de Matthäus-Passion is de dubbelkorigheid. Bach voorzag de beide koren van een eigen continuogroep, wat het dubbelkorige karakter van het immense werk nog verder onderstreepte. Hoewel Bach niet kan hebben geweten dat zijn Matthäus-Passion de eeuwen gemakkelijk zou trotseren, moet hij wel hebben beseft dat een dergelijk groot religieus werk nog niet eerder was geschreven, met zijn 68 onderdelen en grote bezetting van twee vierstemmige koren en twee orkesten en in het eerste deel dan ook nog een extra koor (sopranen). Bachs werk mag dan tijdloos zijn, het stond wel degelijk in het teken van de lutherse tijdgeest en was aan God gewijd én opgedragen. Melodie, harmonie, ritmiek, klankkleur: ze staan zonder uitzondering in het licht van de muzikale uitbeelding van het lijdensverhaal, van begin tot eind tot eer van God: Soli Deo Gloria. Dit was Bachs muzikale handtekening en lijfspreuk die hij aan al zijn partituren heeft verbonden. De grote componist maakt onverbrekelijk onderdeel uit van het glorieuze christelijke verleden, toen kunst vooral christelijk geïnspireerde kunst was.

Het koor

Het Christelijk Kamerkoor Fiori Musicali heeft in de ruim 10 jaar dat het bestaat een breed en omvangrijk repertoire opgebouwd. Op Goeree-Overflakkee en omstreken zijn werken uitgevoerd van bekende en minder bekende componisten. Het koor bestaat uit gemotiveerde en enthousiaste zangers. Dirigent/musicoloog Sietse van Wijgerden daagt de koorleden graag uit om behalve barok en romantiek ook moderne of hele oude muziek te zingen en te leren waarderen.

Kaartverkoop

De plaatsen in de kerk zijn verdeeld in drie rangen. Deze verdeling is te zien op een overzichtskaartje op de website www.fiori-musicali.nl. Via deze website kunt u eenvoudig uw kaarten bestellen en betalen. De prijzen zijn: rang 1 € 25; rang 2 € 20; en rang 3 € 15. Jongeren tot en met 17 jaar eerste en tweede rang € 5,- korting. De prijs van rang 3 is bewust laag gehouden om het iedereen mogelijk te maken een uitvoering van de Matthäus-Passion mee te maken. Als u zeker wilt zijn van een plaats met goed zicht, dan kunt u op het kaartje zien welke rang u het beste kunt kiezen. Voor vragen kunt u het contactformulier op de website invullen. Lukt het u niet om uw kaarten digitaal te bestellen, bel dan naar Arjan Grootenboer, tel. 06 12608882.