Afbeelding
Foto: Carin van Buren

Hondenpoep wordt rose gespoten

GOEREE-OVERFLAKKEE - U kent het wel… het gevoel van een heerlijke wandeling door het park, spelende kinderen om je heen en dan thuiskomen met een geurende hondenplakkaat onder de zool van uw schoen.

Tekst en foto Carin van Buren

Afgelopen december was Annemarijn Schnetz-Driesse uit Middelharnis het zo zat en besloot ze in plaats van alleen maar te mopperen op de hondenpoep, die werkelijk waar overal maar zomaar ligt, een opvallende actie te verzinnen waardoor ze op een 'vriendelijke' manier de omgeving laat merken het er niet mee eens te zijn dat een ieder zijn hond zomaar overal te pas en te onpas hun behoeften laat doen zonder deze dan netjes op te ruimen. En dit dan even specifiek gecentreerd op de leefomgeving van haar gezin, namelijk de Oostdijk te Middelharnis.
De omwonende kinderen spelen graag in het parkje dat onderaan deze dijk ligt, maar de drollen zijn werkelijk waar niet te ontwijken, echt overal liggen deze 'ondingen' en vele kinderen komen bijna dagelijks onder de poep thuis. Heel vies en uiteraard zeer onhygiënisch.
Als 'oud'-hondenbezitster begrijpt Annemarijn ook niet waarom mensen niet de moeite nemen om óf de hond uit te laten op de daarvoor bestemde uitlaatzones óf om de behoeften van hun hond gewoon even op te ruimen met de artikelen die reeds overal te koop zijn.
Wel begrijpt ze dat hondenbezitters het niet fijn vinden om een kilometer lang met een drol in een zakje rond te lopen en beseft ze dat hier een taak voor de gemeente ligt om ervoor te zorgen dat er in onze gemeente overal voldoende afvalbakken staan. Zodat deze o.a. hiervoor gebruikt kunnen worden.

Kidsweek

Annemarijn had vorig jaar in de kinderkrant "Kidsweek" een klein artikel zien staan over poepoverlast in de hippe wijk Camden in Noord-London. Hierbij had de gemeente zelf het voortouw genomen om de hondenpoep roze te spuiten om zo ervoor te zorgen dat hondeneigenaren zich hopelijk gaan schamen voor al de poep die ze zomaar laten liggen. Inwoners van deze wijk konden zelfs gratis spuitbussen bij de gemeente ophalen om mee te doen aan de actie.
Tot haar verbazing werd er afgelopen week bij 'Hart van Nederland' aandacht besteed aan een vrouw uit Voorschoten die dezelfde actie voert in haar omgeving. Uiteraard heeft Annemarijn contact met deze dame gezocht om zo hun ideeën te kunnen bespreken.
Op deze ludieke wijze is Annemarijn aan de slag gegaan om zo te proberen om het gedrag van de hondenbezitters bewuster te maken, zodat men of naar de speciale uitlaatzones loopt of dat men de uitwerpselen van hun honden zelf even opruimt. De gemeente (dhr. K. Overweel ) staat positief achter deze actie en hoopt dat er ook echt effect zal gaan optreden, want dat de hondenpoep-overlast een eilandelijk probleem is, is geen verrassing.
Daarnaast zorgt deze manier van actie voeren ook dat de poep voor kinderen en volwassenen veel beter zichtbaar is. Op deze manier hoopt ze dat mensen minder vaak hun schoenzolen hoeven schoon te maken. Dus mocht u ergens een grasveld zien met heel veel roze vlekken, dan weet u dat er een inwoner is die graag zou zien dat de hondendrollen opgeruimd worden.

Liken

Annemarijn is van plan deze actie nu meer uit te breiden in haar dorp Middelharnis/Sommelsdijk. Tevens is zij met meerdere leveranciers in overleg om zo tegen een leuke prijs milieuvriendelijke roze verf te kunnen kopen om met die producten de drollen roze te spuiten.
Mocht u deze actie willen steunen, uw commentaar uiten, uw vragen stellen en/of uw positieve bijdrage willen leveren om dit welbekende probleem te verminderen op ons mooie eiland, dan kunt u op Facebook de pagina 'De Flakkeese drol' liken en blijft u zo goed op de hoogte van de ontwikkelingen rond deze actie.