Bediening vanuit de controlekamer
Bediening vanuit de controlekamer Foto: Wim van Vossen Fotografie

Innovatie- en informatiecentrum Zuidwest Nederland opent in maart

Vervolg van de voorpagina

Controlekamer                                                        

"In de wagen kan alle apparatuur worden geplaatst die nodig is voor de gewenste testen en voor het verzamelen en verwerken van data-gegevens", vertelt Baaij. De loopwagen kan met instelbare snelheden over de rail worden getrokken. Ook is een trekkrachtmeter beschikbaar om de trekkracht / weerstand in het water te meten. Camera's kunnen een optimaal beeld registeren. Alle gegevens worden door de beheerder afgelezen in de controlekamer. Onderzoekers kunnen gebruik maken van eigen apparatuur door deze in te pluggen in de verschillende functionaliteiten. (220 of 380 volt) en ook op internet. "Wij leveren de kale faciliteiten en daarop kan worden ingespeeld".

Mogelijkheden                                                        

Het gebruik van het innovatie - en informatiecentrum is alleen mogelijk in het bijzijn van de beheerder. Hij bedient vanuit de controlekamer de loopwagen. De controlekamer staat op gelijke hoogte van de waterbak. Het centrum kan per dagdeel worden gebruikt. Vooraf zullen de wensen van de klant uitvoerig worden doorgesproken zodat de test zo goed mogelijk kan worden uitgevoerd. Alleen materiƫle testen? " Nee, in het centrum wordt het ook mogelijk om testen uit te voeren met levende vissen. Dit echter onder gecontroleerde voorwaarde dat de onderzoeker zelf beschikt over de juiste documenten die aangeven dat hij toestemming heeft op levende vis te mogen testen". Voor algemene informatie kan men aan Johan Baaij een mail zenden: beheerder@visserij-innovatiecentrum.nl. Bij UFA Stellendam wordt nu de laatste hand gelegd aan een eigen informatieve website, www.visserij-innovatiecentrum.nl

Zorgvuldigheid

Het testen moet zorgvuldig worden uitgevoerd. Zo wordt de waterkwaliteit in de gaten gehouden met zoutgehalte- en temperatuurmeters. Het water wordt gecirculeerd en gefilterd door een zandfilter. In de grote waterbak zijn er in de hoeken skimmers die er voor zorgen dat het oppervlaktevuil uit de bak wordt gehaald en ook dat het water op het juiste niveau blijft. Om de bak is een balustrade. Dat biedt de mogelijkheid voor een goede waarneming. Na de officiƫle ingebruikneming van het centrum kunnen ook belangstellenden er een kijkje nemen. Op welke wijze dat wordt vorm gegeven zal nog worden bekendgemaakt. Er is in het UFA-complex voldoende ruimte om met groepen te overleggen en bevindingen toe te lichten. "UFA Stellendam en de betrokken instellingen en bedrijven zetten zich met dit centrum flink op de landelijke kaart. We kunnen hier iets laten zien van wat er op zee gebeurt", zegt beheerder Baaij. En voor een lunch ligt restaurant De Zeemeeuw bij de Visafslag op loopafstand, vermeldt een brochure.

Het elektro-hart voor de aansturing van de apparatuur.