Beheerder Johan Baaij op de loopwagen boven de waterbak. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Beheerder Johan Baaij op de loopwagen boven de waterbak. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

Uniek project voor duurzame visserij

STELLENDAM - Trots prijkt op de wand van het complex de aanduiding: "Innovatie- en informatiecentrum Zuidwest Nederland" met als ondertitel Samenwerken aan een duurzame visserij op de Noordzee. Sinds eind vorig jaar worden in een grote loods op het terrein van United Fish Auctions (UFA) aan de buitenhaven in Stellendam de laatste voorbereidingen getroffen voor de ingebruikname van dit landelijk - in grootte - unieke project. UFA treedt op als exploitant en heeft Johan Baaij (34) uit Tholen aangesteld als beheerder. Het centrum in Stellendam is mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit het Europese visserijfonds en de Stichting Verduurzaming Visserijsector Voordelta. Begin deze maand zijn de eerste proeven/tests gehouden. Reden om een kijkje te nemen in dit project dat medio maart officieel zal worden geopend, met uiteraard een gericht informatief programma voor de eigen visserijsector.

Door Jaap Ruizeveld

Diverse bedrijven zoals Elektro Westhoeve b.v. en Van Wijk installaties & constructies b.v. hebben hun technische kennis gedeeld in genoemd centrum. Vissersvereniging Zuidwest is er nauw bij betrokken. Door een goede samenwerking kan kennis vanuit, voor en door de visserij worden ingebracht en wordt ingezet op een innovatieve- en duurzame visserij. In het centrum kan men terecht voor het testen van bijvoorbeeld netwerk, aanpassingen aan vistuig en voor nieuwe technieken. Beheerder Johan Baaij, broer van Albert die met een kleine Eurokotter TH 10 veelvuldig vanuit de Stellendamse haven naar de visgronden vaart, blijkt een enthousiaste verteller. Marketing lijkt hem niet vreemd. "Met het centrum steken UFA en de andere organisaties niet alleen hun nek uit om de voortdurende innovatie en duurzaamheid in de visserij goed voor het voetlicht te brengen. Juist ook om faciliteiten te bieden aan de eigen sector om met testen in te spelen op nieuwe technieken", zegt Johan.                        

Faciliteiten                                                                

Het centrum is gehuisvest in een grote loods van 37 bij 13 meter. Hoogte en roldeurbreedte maken het mogelijk dat er met een heftruck in de loods gewerkt kan worden. De loods is voorzien van dimbaar licht voor optimale visuele waarnemingen. Er is een waterbak opgebouwd met betonnen stapelblokken. De bak is 32,8 meter lang, 3,2 meter breed en 2 meter hoog. In de waterbak ligt een zandbed van 30 centimeter. De waterhoogte boven het zandbed is ongeveer 1,40 meter. De bak is gevuld met ongeveer 150 kuub zoutwater dat met tankwagens is aangevoerd. Op de gestapelde blokken is een geleiderail gemonteerd waarop een loopwagen rijdt die voor diverse functies kan worden gebruikt.

Lees verder op pagina 3.