Afbeelding
Foto:

Reumapatiënten zwemmen al 20 jaar in De Gooye

DIRKSLAND - In Sportcomplex De Gooye is al twintig jaar een groep mensen met reuma actief. Iedere dinsdagochtend van 09.15 tot 10.00 uur is er zwemmen, speciaal gericht op mensen met reuma.

De groep is gestart in januari 1995 met zeven dames en één heer. Over de jaren heen is het een gezellige groep van ruim 20 personen geworden en er zwemmen tegenwoordig zeven heren mee. Het was en is nog steeds een komen en gaan van mensen van alle leeftijden, de leeftijd varieert van 34 tot 84 jaar, alle deelnemers hebben één of meerdere reumatische aandoeningen. Wekelijks worden er oefeningen gedaan in het 32 graden warme water, allemaal even enthousiast bezig en genietend. Oefeningen worden gedaan in het ondiepe gedeelte van het zwembad. Omdat het motto van deze groep is: hoe meer zielen hoe meer vreugde nodigen zij een ieder uit om eens een les te komen meedoen.
Ook u kent vast wel iemand met reuma of artrose. Of u heeft het zelf. De kans is groot, want één op de vijf Nederlanders heeft een vorm van reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. Reuma is een chronische aandoening die vaak voor lichamelijke beperkingen zorgt. Juist door deze beperking is het voor deze groep mensen heel erg fijn om ontspannen bezig te zijn.
'Ontspanning door inspanning' is het motto van deze lessen. Door middel van een aangepast programma kan een ieder op zijn of haar maximale prestatieniveau deelnemen. In de lessen ligt de nadruk op de persoonlijke belastbaarheid van het lichaam. Met behulp van het warme water en de oefeningen wordt getracht om de gewrichten zo soepel mogelijk te houden. Om te voorkomen dat stijfheid en pijn leiden tot vermindering van de bewegingsmogelijkheden is bewegen essentieel. Alle gewrichten en de daaromheen liggende spieren worden geoefend.
Er wordt gebruik gemaakt van de opwaartse druk van het water, waardoor deelnemers zich lichter voelen. De weerstand van het water wordt gebruikt om de spieren te trainen. Ook voor mensen met reuma is het goed om meer te bewegen. Geïnteresseerden kunnen op dinsdagochtend mee komen doen. Er kan worden gekozen voor losse lessen of een 12-badenkaart. Voor meer informatie kan worden gebeld naar 0187-601664 of stuur een e-mail naar administratie@degooye.nl.