Je groeit op de RGO

In een periode dat groep 8-ers zich oriënteren op een volgende stap in hun leven, leggen 6 RGO-ers, Kiki, Lisa, Jan, Jack, Sophie en Anouk, enthousiast uit hoe zij dat op hún school ervaren.

Jan (5 vwo) weet nog goed hoe hij als brugklasser binnenkwam. Hij vond de school in eerste instantie wel erg groot, maar tegelijkertijd gaf deze ook een fijn gevoel. Jan voelt zich op de RGO als een vis in het water, is actief in de medezeggenschapsraad en werd na een pittige selectieprocedure geselecteerd voor de Junior Med School van Erasmus. Hij pakt nu al zijn kansen om zich voor te bereiden op zijn vervolgstudie geneeskunde.
Kiki (gymnasiumbrugklas) vertelt vervolgens over haar eerste indruk. "Mijn zus zat hier al, maar het moet vooral voor jezelf goed voelen", raadt ze nieuwelingen aan. Het gymnasium is voor Kiki een goede keus geweest. "Groeien op de RGO betekent voor mij in vier maanden tijd vooral groei in zelfstandigheid", legt ze wijs uit.

Helpen en leren

Lisa, die inmiddels in klas 2 vmbo kader zit, had juist wat extra hulp nodig en vertelt over de opvang in de trajectgroep. "Als ik daar ben voelt het een beetje als thuis. Ze helpen me met plannen, zodat ik weer overzicht krijg en ze regelen dingen voor me. Met mijn cijfers gaat het nu ook weer de goede kant op."
Jack uit Sirjansland zit te knikken bij de verhalen die hij anderen aan tafel hoort vertellen. "Ik heb in klas A1 ook een klasgenootje die naar de trajectgroep gaat, gewoon omdat ze het dan te druk vindt en daar kan ze rustig werken."

Ander eiland

Jack maakt sinds 1 september graag de busrit naar de RGO. Hij komt van een hele kleine dorpsschool van 40 leerlingen, leerde hier in een korte tijd heel veel nieuwe mensen kennen en heeft het prima naar zijn zin. Na de proefstudeerlessen en het bezoek aan de Open Dag was zijn keuze gemaakt. Jack vindt dat Anglia (extra Engels) echt wat toevoegt. "Eerst wordt je niveau vastgesteld. Op je iPad krijg je dan een bepaald boek en dan volg je de Anglialessen op je eigen niveau. Je gaat dan ook snel vooruit." Jan vult aan dat je uiteindelijk certificaten behaalt die internationaal erkend worden. "Dat is mooi als je later in het buitenland wilt studeren."

Ondernemende leerlingen

Anouk (3mavoXL) komt net als Jack ook niet 'van het eiland'. De RGO was niet de meest voor de hand liggende keus als je in Scharendijke woont. Anouk was vastberaden toen ze haar keuze destijds maakte. "Ik was al in groep 7 op de Open Dag geweest en weet dat ik het toen al een leuke én mooie school vond, met zoveel licht! Ik vond het juist leuk om heel veel nieuwe mensen te leren kennen." Anouk en klasgenootje Sophie hebben er duidelijk plezier in als ze beginnen over Jong Ondernemen, een nieuw speerpunt op de RGO vanuit het vak economie. "Het is zo gaaf om je eigen bedrijf op te zetten, een plan te maken en een echt product te moeten verkopen. Het is geen spel, het is echt!" Taken en functies zijn binnen de minionderneming goed verdeeld, van marketing of secretarieel medewerker tot directeur. "We leren samenwerken en verantwoordelijkheid nemen voor het uitvoeren van je taak. We hebben al veel geleerd in Jong Ondernemen."