De heren Baan en Van der Made op de foto met de burgemeester van Uioara.
De heren Baan en Van der Made op de foto met de burgemeester van Uioara. Foto: pr

Oost-Europa Werkgroep blikt terug

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Stichting Oost-Europa, Werkgroep Middelharnis kijkt terug op 2014. terug op het achterliggende jaar. Elk jaar brengt de Stichting in januari de lezers van Eilanden-Nieuws op de hoogte van de activiteiten van het jaar dat voorbij gegaan is.

Dit artikel is een samenvatting van het verslag van de organisatie over 2014. In onze abonnee-editie van vrijdag 16 januari zal het verslag onverkort worden opgenomen.
In de Stichting participeren vijf kerken: de Hervormde Kerk van Middelharnis en van Sommelsdijk, de Hersteld Hervormde Kerk te Sommelsdijk, de Chr. Geref. Kerk en de Geref. Kerk Vrijgemaakt te Middelharnis. Er ligt een afspraak dat voornoemde kerken twee maal per jaar een extra collecte voor onze stichting zullen houden.

In 2014 heeft men vijf grote transporten georganiseerd er werd voor ongeveer zeventig à tachtig ton aan goederen naar Roemenië gebracht. Dit is een recordhoeveelheid. De goederen voor Roemenië worden gebracht naar eigen opslagloodsen in dat land. Veel vrijwilligers zijn hierin al actief geweest. Vermeldenswaard is dat de voorzitter, dhr. J. van der Made, samen met zijn vrouw afgelopen zomer tijdens een verblijf van zes weken in Roemenië heel wat werkzaamheden in de loodsen heeft verricht door stellages en rekken aan te brengen, zodat al de goederen die daar gebracht en gesorteerd worden, keurig kunnen worden opgeborgen. Alles ziet er nu geordend en overzichtelijk uit. Eén loods is er voor allerhande kleding en huishoudelijke spullen en speelgoed. In de andere loods worden meubilair, bedden, kinderwagens en fietsen en andere grote spullen opgeslagen. Het geheel geeft een professioneel aanzien.

Uioara

De Werkgroep sinds tien jaar actief in een zigeunerdorpje Uioara, zo'n zestig kilometer ten zuiden van de universiteitsstad Cluj-Napoca. In het verleden heeft de werkgroep geholpen met de bouw van een kerkje. Daarna heeft de stichting gezorgd dat enkele kamers en een douchegelegenheid en een keukentje op de zolder van het kerkje konden worden gemaakt.

Medicijnen

De Werkgroep wijst graag op de mogelijkheid om medicijnen en brillen die niet meer worden gebruikt, in te leveren in de loods aan Industrieweg 17 te Middelharnis. De loods is iedere eerste zaterdagmorgen van de maand tussen 9.30 en 11.30 uur open. U kunt daar kleding en meubilair en huishoudelijke spullen, die nog in goede staat verkeren, inleveren. Maar ook medicijnen, mits minstens nog vele maanden houdbaar, zijn van harte welkom. In 2014 zijn grote hoeveelheden medicijnen en verbandmiddelen en incontinentiemateriaal naar Cluj gebracht. Aldaar steunt men een christelijke Foundation. In die Foundation is een apotheek gevestigd, waar pro Deo diverse artsen en verpleegkundigen werken. Vele arme mensen heeft men via de Foundation in Cluj aan een voor hen geschikte bril kunnen helpen. Ook aan vele gevangenen in de gevangenis te Gherla heeft men brillen kunnen geven.

Collecte

Op heel ons eiland werd een huis-aan-huiscollecte gehouden. 190 mensen, waaronder veel jongelui, zijn daarvoor op pad geweest. Uit de opbrengst bleek dat heel veel mensen op ons eiland onze stichting een warm hart toedragen. Daar is men blij mee en de werkgroep spreekt de wens uit dat u die warmte ook in 2015 toont. "Wij zullen ons best doen en willen zo transparant mogelijk werken. Wat is er mooier om hulp te kunnen bieden aan onze naaste, in een land waar zoveel armoede is." Ook wordt vanaf deze plaats alle collectanten bedankt die voor de stichting op pad zijn geweest. Hieronder per dorp de collecteopbrengsten. Ooltgensplaat € 441,52, Achthuizen € 116,50, Langstraat € 61,95, Oude-Tonge € 647,95, Den Bommel € 365,39, Zuidzijde € 44,17, Middelharnis en Sommelsdijk € 3.299,99, Nieuwe-Tonge € 357,87, Stad a/h Haringvliet € 406,08, Dirksland € 1.642,25, Herkingen € 447,28, Melissant € 392,35, Goedereede Havenhoofd € 211,86, Ouddorp € 1.815,50, Goedereede € 587,92, Stellendam € 1.031,37. Het totale bedrag van de opbrengst van deze collectes is € 11.909,95. "Dat geeft ons weer extra moed voor dit pas begonnen jaar", aldus het stichtingsbestuur.

Giften overmaken kan op rekeningnummer NL 97 RABO 03420 07 408 ten name van St. Oost-Europa, werkgroep Middelharnis. De stichting is aangewezen als ANBI door de Belastingdienst. Giften zijn dus aftrekbaar. Meer info is te verkrijgen via tel. (0187) 484228 of 603051.

In onze abonnee-editie van vrijdag a.s. het volledige verslag met foto's.

Afbeelding