Marianne Grinwis (links) en haar begeleider Janet Auperlé van Nieuw Rijsenburgh.
Marianne Grinwis (links) en haar begeleider Janet Auperlé van Nieuw Rijsenburgh. Foto: Kees van Rixoort

Drie dagen bij Edudelta in de schoolbanken, twee dagen in de zorg bij Nieuw Rijsenburgh

SOMMELSDIJK – Vijf dagen per week in de schoolbanken? Dat past niet bij iedere vmbo-leerling. Het is ook niet nodig. In het vierde leerjaar kunnen leerlingen van het Edudelta College kiezen voor het leerwerktraject (LWT): drie dagen naar school en twee dagen werken en leren bij een bedrijf. Of bij een zorgorganisatie, zoals Marianne Grinwis uit Herkingen doet. De 17-jarige vmbo-leerling loopt twee dagen per week stage in Nieuw Rijsenburgh.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Marianne doet dit jaar eindexamen in de richting ('wereld') toerisme en recreatie. "Toch niet helemaal mijn ding", zo bleek in de derde klas. "Maar ik koos ervoor omdat het ook bij toerisme en recreatie gaat om bezig zijn met mensen. Ik wilde altijd al de zorg in, maar het blijft lastig als je moet kiezen. Je bent jong en weet vaak nog niet precies wat je wilt worden. Op deze manier leer ik toch bij Edudelta wat ik nodig heb om in de zorg verder te kunnen."
Gelukkig kon Marianne via het LWT toch aan de slag in de zorg. Na een paar snuffelstages – bij een apotheek en een huisartsenpraktijk – kwam ze erachter dat ze daarin verder wilde. Het liefst in een verpleeghuis. Ze hoorde dat het via het LWT zou kunnen. Nog voor de zomervakantie – aan het eind van het derde leerjaar – maakte ze kennis bij Nieuw Rijsenburgh en begin september ging ze van start in een groep psychogeriatrische ouderen. De contacten vanuit Edudelta verliepen via Connie Bakker, stagecoördinator LWT.

Nieuw en spannend

"Het was nieuw en spannend, maar ik ben er goed in gegroeid", blikt Marianne terug op de eerste maanden. "Het voelt helemaal niet als een stage, maar alsof ik hier al jarenlang werk. Na twee dagen school – maandag en dinsdag – kijk ik uit naar de woensdag en de donderdag. Ik werk graag met mijn handen en ben graag met mensen bezig. Ik wil er voor ze zijn. Je voelt dat je gewaardeerd wordt. Pas kwam ik binnen, toen een bewoner zei: 'Daar heb je mijn lieverd weer'. Heel leuk, als je dat te horen krijgt."
Marianne begon met bedden opmaken, eten koken en activiteiten verzinnen voor de bewoners. Ze maakten bijvoorbeeld een pindasnoer voor de vogels. Ook doen ze weleens een spelletje of wordt er wat voorgelezen in de gezellige huiskamer. Nu is Marianne ook rustig gestart met echte zorgtaken. Het bevalt haar heel goed. "Dit is wat ik wil. Nee, dit is zeker geen verkeerde keuze."
Janet Auperlé is verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) in Nieuw Rijsenburgh en de stagebegeleider van Marianne. "Voor ons is dit ook nieuw", zegt ze. "We hebben regelmatig stagiaires uit het MBO, maar dit is de eerste keer dat we een LWT-leerling van Edudelta hebben. We wilden het een kans geven, het proberen, want het zal steeds vaker voorkomen. Het gaat om leerlingen die anders tussen wal en schip zouden vallen." Over Marianne is de stagebegeleider zeer te spreken. "Het gaat heel goed, Marianne is echt iemand van de praktijk."
Nieuw Rijsenburgh moet er wel energie in steken, in zo'n LWT'er. Zo was er geen opdrachtenboek voor deze categorie stagiaires. Daarom zijn er opdrachten gemaakt, in samenwerking met Connie Bakker. Daarnaast vergt de begeleiding ook de nodige aandacht. Maar, benadrukt Janet Auperlé, iemand als Marianne betekent ook: een extra medewerker op de werkvloer. Dat is goed voor de bewoners. "Je moet investeren in een stagiaire, maar je krijgt er heel veel voor terug. Zeker als iemand het werk leuk vindt. Ik kan Marianne gerust van alles laten doen. Ze heeft inzicht."
Een ander voordeel voor de zorgorganisatie is dat de vaste verzorgenden ook leren als er iemand van buiten in hun team komt meedraaien. "Je kijkt weer eens in de spiegel", zegt Janet spreekwoordelijk. Tot slot kan Nieuw Rijsenburgh wellicht een goede nieuwe medewerker overhouden aan een LWT-stage. In een tijd dat minder mensen voor de zorg kiezen en er door de vergrijzing juist meer nodig zijn, is dat zeer welkom. Marianne zou best willen. Maar eerst het eindexamen en een vervolgstudie op het MBO.
Het is duidelijk: het LWT is een uitkomst voor iemand als Marianne. "Men denkt wel eens dat het makkelijker is dan vijf dagen in de schoolbanken, maar dat is zeker niet het geval. Je hebt als LWT'er minder uren school, maar je moet wel alle opdrachten af hebben. Ik kan ook leren, hoor, ik sta er goed voor…"

Talenten en interesses

Stagecoördinator Connie Bakker beaamt dat het LWT een prima mogelijkheid is voor leerlingen die meer gebaat zijn bij een opleiding in de praktijk. "Leerlingen die in de schoolbanken minder tot hun recht komen, omdat ze vaak onvoldoendes halen of omdat ze te weinig uitdaging krijgen die bij hen past. Zij kunnen via het LWT een diploma halen. Let op: het is absoluut niet zo dat deze leerlingen minder slim zijn. Nee, via dit traject bieden we onderwijs op maat, dat aansluit bij de talenten en interesses van de leerling. Ze blijken vaak veel meer te kunnen dan ze op school laten zien én ontwikkelen zich veel beter via het LWT. Bovendien zijn deze leerlingen door de stage in staat een betere keuze te maken als het om vervolgonderwijs gaat. Door hun inzet, motivatie en enthousiasme lukt het vaak beter om op een vervolgopleiding in het MBO verder te leren. LWT-leerlingen krijgen verantwoordelijkheid in een echte werksituatie. Daardoor komen ze veel wijzer van school. Het beeld is dat ze meer bewust zijn van wat ze willen, volwassener zijn."