Het gezelschap op bezoek in 'de wijk'.
Het gezelschap op bezoek in 'de wijk'. Foto: pr

Ondernemers laten zich inspireren in Noord-Holland

GOEREE-OVERFLAKKEE – Woningen zo renoveren dat de energiemeter op nul uitkomt. In het Noord-Hollandse Heerhugowaard is het gebeurd. De energieneutrale woningen zijn gerealiseerd door woningcorporatie Woonwaard Alkmaar. Een aantal Flakkeese bedrijven ging er woensdag 7 januari op bezoek en ontmoette louter enthousiaste bewoners.

Door Kees van Rixoort

De eilandelijke bedrijven die naar Noord-Holland afreisden, zijn verenigd in Enervatief. Het doel van Enervatief is: woningen duurzaam en energieneutraal renoveren, voor lokale woningcorporaties, en in een latere fase ook voor particuliere woningbezitters. Het samenwerkingsverband bestaat uit Boeter Bouwbedrijf, Schipper Electrotechniek, Kievit Warmte, Esselink, Casa Ratsma, Goemaat Glas en Lambert Kozijnen. Vertegenwoordigers van deze bedrijven gingen op reis naar Heerhugowaard. Ook de woningcorporaties, de gemeente Goeree-Overflakkee en de eilandelijke Rabobank waren vertegenwoordigd.
De reis naar Noord-Holland was ook een netwerk roadtrip. Tijdens de busrit, na de ontvangst met koffie bij de Rabobank, kregen alle bedrijven namelijk de microfoon om de andere deelnemers te informeren over hun visie en doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en innovaties.
Directeur-bestuurder Pierre Sponselee van Woonwaard ontving het Flakkeese gezelschap met een lunch. Hij vertelde over het streven van zijn corporatie om tot een energieneutraal woningbezit te komen, dat betaalbaar is voor alle doelgroepen. Het principe werkt als volgt: de huurder betaalt het verschil tussen de lagere energierekening van zijn gerenoveerde, energieneutrale woning en de oude energierekening in de vorm van een bijdrage aan de corporatie. Een win-winsituatie: de bewoner heeft een comfortabele en eigentijdse woning en de corporatie gebruikt de bijdrage als investering. Sponselee vertelde dat het enthousiasme zo groot was dat Woonwaard geen enkele moeite hoefde te doen om huurders over de streep te trekken. Sterker nog, het project was binnen enkele dagen 'overschreven'. Hele blokken meldden zich in één keer aan.

Transformeren

Na de uitleg van de directeur-bestuurder van de corporatie gaf Sjoerd Klijn Velderman van bouwer BAM een presentatie over de renovatie zelf. Daaruit bleek dat het bouwproces veel voorbereiding vergt en de realisatiefase zeer kort is. Het transformeren van een woning gebeurt in enkele dagen. Klijn Velderman vergeleek het met een geïndustrialiseerd proces, zoals in de auto-industrie, met vaste participanten en een transparante samenwerking. Hij noemde het ook een lerend proces: na elk project volgt een evaluatie en worden verbeteringen doorgevoerd.
Het laatste onderdeel van de excursie bracht het gezelschap van Enervatief in de wijk, bij de gerenoveerde woningen zelf. Daar was het in feite allemaal om te doen: na een jaar met meerdere bijeenkomsten over duurzame renovatie op Goeree-Overflakkee, was het eindproduct zelf te zien: een energieneutrale gerenoveerde woning. Een praatje met de meer dan tevreden bewoners maakte het plaatje compleet.
Een geslaagde dag. Enervatief heeft in Noord-Holland veel inspiratie kunnen opdoen om ook op Goeree-Overflakkee aan de slag te gaan met maatwerk.