Afbeelding
Foto: Shutterstoch

Het belang van het zwem-abc

GOEREE-OVERFLAKKEE - We zijn het er allemaal mee eens. Iedereen moet kunnen zwemmen, het zwemdiploma biedt uitkomst, maar dit is slechts een schijnveiligheid.

Op jonge leeftijd stromen de kinderen in, vaak al als de kinderen net 4 kaarsjes uitblazen als versiering op de taart en ter illustratie van bereiken van de mijlpaal van 4 jaar. Jonge gezinnen kunnen haast niet wachten... Naar de "grote" school, op een sport, muziekles wellicht en natuurlijk ook zwemles.
Het zwem-ABC is een must, maar te vroeg starten is niet aan te raden. Zwemmen op zich natuurlijk wel, dat is goed voor ons allemaal.

Waarom het zwem-ABC?

Het gaat vooral over veiligheid. Bijna alle kinderen behalen het A diploma, minder vaak gaan zij door voor het B diploma en veel minder vaak voor het C diploma.
Na het behalen van het A diploma gaat er voor een kind vaak een nieuwe wereld open, vanaf dat moment mogen ze allerlei andere activiteiten gaan doen. We kennen het allemaal: "als je je zwemdiploma hebt behaald mag je gaan voetballen, maar eerst je zwemdiploma".
De aangeleerde techniek geeft meer zekerheid, dit bereik je met het ZWEM-ABC.
Ouders begrijpen en onderschrijven het belang van het diplomazwemmen, je kunt jezelf redden in het water, je kunt op een veilige manier naar het zwembad, de rivier of in de zee springen. Dat is wat we willen, echter de perceptie van de veiligheid strookt vaak niet met de werkelijkheid.
Techniek is het allerbelangrijkste onderdeel van de veiligheid die we met zijn allen nastreven. Dit bereik je niet met uitsluitend het A diploma, we hebben het immers over het zwem-ABC. Daarnaast is het ook nog eens zo dat veel kinderen na de zwemlesperiode veel te weinig in aanraking komen met zwemmen.

Het belang van het zwem-ABC

Sinds oktober 1998 gaat iedereen die leert zwemmen in opleiding voor het Zwem-ABC. Wie alle drie diploma's (A, B en C) bezit, krijgt het predicaat Zwemveilig. Het Zwem-ABC staat voor een kindvriendelijke manier van leren zwemmen, waarbij zwemveiligheid een prominente rol inneemt en het biedt alle vaardigheden die iedereen tegenwoordig nodig heeft bij het zwemmen in subtropische zwemparadijzen en bij activiteiten op, in en aan het buitenwater. Het Zwem-ABC kent een logische opbouw, waardoor leerlingen bij het behalen van ieder diploma vaardiger en veiliger worden. Niet de zwemslagen staan centraal, maar het veilig en vrij bewegen in het water onder alle omstandigheden.
Het zwem-ABC programma wordt aangeboden door de zwembaden De Gooye te Dirksland, De Staver te Sommelsdijk en 't Zuiderdiep te Stellendam.