Bram Akershoek krijgt de oorkonde overhandigd. Foto Lobensteijn
Bram Akershoek krijgt de oorkonde overhandigd. Foto Lobensteijn Foto: foto Lobensteijn

Hoge onderscheiding voor organist Bram Akershoek

OUDDORP - Twee aspecten maakten de eredienst in de Gereformeerde Kerk aan de Dorpstienden in Ouddorp zondagmorgen tot een extra dankbare en feestelijke bijeenkomst. Enerzijds was er de doopbediening door ds. W.J. van de Griend aan Sem, zoon van Evelien en Hans Tanis uit Stellendam. Anderzijds werd door de heer Westhoeve - namens het hoofdbestuur van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk Nederland - de draaginsigne in goud met briljant uitgereikt aan Bram Akershoek, voor het vervullen van de functie van organist gedurende ruim 51 jaar. Dit op voordracht van het college van kerkrentmeesters van de Gereformeerde Kerk in Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Akershoek (67) was in de jaren 1956-1963 pomper ten behoeve van de luchtvoorziening van het kerkorgel. In 1963 volgde hij Miep Grinwis op als vaste organist van de Gereformeerde Kerk Ouddorp. Naast deze functie heeft Bram Akershoek zich op velerlei andere terreinen binnen deze kerkgemeenschap verdienstelijk gemaakt. Als ouderling, diaken en kerkrentmeester. In de orgelcommissie met adviezen voor het aanpassen en het onderhoud van het orgel en met werkzaamheden voor het kerkelijk archief. Hij bespeelde en speelt ook nu nog regelmatig op het kerkorgel tijdens de erediensten. Een uitstekend organist waarvoor grote waardering klinkt. De Gereformeerde Kerk Ouddorp is dankbaar voor de inzet van Akershoek die niet alleen de wekelijkse erediensten op het orgel begeleidde, maar ook beschikbaar was bij bijzondere diensten, trouw- en rouwdiensten, alsmede de Christelijke feest- en gedenkdagen.

Beeldmerk

In de dienst werd zondag namens het hoofdbestuur van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk Nederland een brief overhandigd waarin het hoofdbestuur Bram Akershoek gelukwenst met de onderscheiding die aan hem wordt uitgereikt met de bijbehorende oorkonde. De insigne toont het beeldmerk van genoemde vereniging. Het meest opvallende in dit beeldmerk is de verhouding tussen de rand en het midden. Het midden toont- in gestileerde vorm- twee kerkgebouwen. Zij symboliseren de PKN en haar vele gemeenten.

Erkentelijk

Het hoofdbestuur van de Vereniging voor Kerkmeesterlijk Beheer stelt: "In die gemeenten wordt het Woord verkondigd. Daardoor weten mensen zich aangesproken. Het geloof in God wordt in de gemeente mede zichtbaar in de inzet voor de naaste. In pastoraat of diaconaat, in jeugdwerk of gemeenteopbouw. In het oog lopend of onopvallend, verrichten gelovigen – als gemeentelid of als ambtsdrager – samen de taken die aan de gemeente zijn toevertrouwd. Om dat mogelijk te maken is de inzet nodig van mensen: kerkrentmeesters, kosters, organisten en vele anderen. Akershoek heeft zich voor de gemeente ingezet. De onderscheiding geeft uitdrukking van erkentelijkheid voor zijn werk. De randen in het beeldmerk zijn verbonden met de kerkgebouwen. Betrokkenen zetten zich in, deskundig, volhardend en enthousiast. Maar het zijn vooral het geloof in God en de liefde voor Zijn gemeente die kleur geven aan het werk". Na de overhandiging van de insigne en de oorkonde werd, na zijn dankwoord, op verzoek van Akershoek het lied "Veilig in Jezus armen" gezongen.